Rodinný dům v Jinonicích

Rodinný dům v Jinonicích
Projekt:2004
Realizace:03/2005 - 11/2005
Užitná plocha:239 m2
Zastavěná plocha:85 m2
Plocha pozemku:455 m2
Obestavěná plocha:802 m3


Dům stojí ve stávající vilové zástavbě z 50. let 20. století. Malý pozemek se starou dvougaráží byl částí původní parcely, na které stojí předválečný RD rodičů investora. Osvícený investor hledal ideální, jednoduché, levné a přitom kvalitní bydlení, které by co nejméně zatížilo životní prostředí. Vzhledem k malé parcele bylo nutné navrhnout objemově úsporný objekt, který by však byl svým vnitřním uspořádáním prostorově velkorysý a navíc reprezentativní. Snažili jsme se zachovat co největší plochu zahrady s původními ovocnými stromy. Zahrada je propojena s terasou ležící nad podzemní částí objektu. Byly stanoveny cíle a priority. Na prvním místě byla variabilita obytného prostoru (nikoli metry čtvereční), ekologické a úsporné topení, konstrukce, která by byla jednoduchá a levná, ale zároveň by splňovala požadavky konstrukční, tepelně-akumulační a izolační. Dále jsme museli rozhodnout, které prvky je třeba provést v konečné kvalitě (okna, kování, sanita, armatury) a které je možné prozatím ponechat ve kvalitě "hrubé stavby" (lazurované fixované hrubé betony, dobře a čistě zpracované "české štuky" bez povrchových úprav). U těchto povrchů se počítá s jejich vylepšením (parkety, mozaiky, obklady, kámen). Vnější povrchy byly vytvořeny podle vlastní technologie, a to hrubou házenou omítkou v původním odstínu šedé směsi s hlavním podílem tříděného ostrého štěrku přímo na zpevněný izolační systém. Jižní uliční fasáda s vysokými parapety je horizontálně strukturována. Oproti tomu severní fasáda je jednoduchá, s jedním úzkým 5,5 m dlouhým pevně zaskleným oknem, které propojuje pracovní plochu kuchyně s centrální zahradou. Boky domu jsou kompozičně členěny jednoduchými vertikálními francouzskými okny otevřenými do sousedních zahrad. Okna umožňují příčné průhledy a čekají na dlouhé jemné textilní závěsy, které budou podtrhovat eleganci a důstojnost prostoru. Obývací pokoj s kuchyní jsou přímo propojeny s velkou plochou terasy. Na té je umístěno pochozí okno s čirým sklem, kterým je opticky spojena s pracovnou v podzemí. Povrch terasy tvoří vakuově impregnované smrkové fošny.
Tvarová jednoduchost a kompaktnost domu umožnily minimální ochlazované plochy povrchu, bez zbytečných tepelných mostů, jejichž řešení je vždy cenově a stavebně náročné. Při návrhu tepelně technických a akumulačních vlastností konstrukce byly brány na zřetel na jedné straně maximální výše těchto parametrů, na straně druhé současné finanční možnosti investora a požadavek na to, aby objekt působil subtilně.
Pro vytápění bylo zvoleno tepelné čerpadlo s doplňkovým bivalentním el. zdrojem. Zdrojem tepla je zemní vrt. Čerpadlo s topným faktorem 4-5,2 zabezpečuje 98 % topného podílu (26 500 kWh/rok), přímý el. topný zdroj slouží na dotápění v zimních špičkách. Varianta "země-voda" má oproti ventilační systému "vzduch-voda" jednak větší účinnost a navíc je tichá. Objekt je vytápěn podlahovým systémem doplněným radiátory. Návratnost investic ve srovnání s plynovým topením je kalkulována na 6-7 let.
Dům umožňuje nadstavbu technologie topení. Odvětrání objektu je vedeno centrální schodišťovou stěnou spolu s vedením instalací. Objekt lze v budoucnu doplnit o rekuperační zdroj tepla z odpadního vzduchu a o systém solárních panelů na střeše objektu. Kdyby se ukázalo, že je objekt třeba chladit, je možné k tomu upravit systém čerpadla.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
gratulace
Daniel John
16.10.06 11:34
rozhodně nezávidím
Ricardoo
17.10.06 09:57
zajímavé
Drak Drak
24.10.06 04:43
At uz jakkoliv...
Martin Stára
20.01.07 01:00
spotřeba
MCA
07.03.07 07:20
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od MCA atelier