Rodinný dům v Jevanech

Rodinný dům v Jevanech
Generální dodavatel:EBM Construct s.r.o.
Realizace:2016-17
Užitná plocha:420 m2


Novostavba rodinného domu se nachází na severní hraně vyjímečného, jižně svažitého pozemku s překrásným výhledem na přírodní rezervaci Voděradské bučiny. Mírný sklon na jihozápadní stranu přes prázdné sousední louky přímo vybízí k nekonečným pohledům na reliéf Voděradských Bučin, měnících svoji barvu od svěží jarní zelené, přes úchvatnou podzimní zlatou až po Ladovskou bílou barvu v zimě. Bezbariérová přízemní vila je zakomponována do profilu zahrady tak, že nijak nenarušuje panorama okolního terénu a zároveň poskytuje svým majitelům pocit pevné opory od severní příjezdové silnice, odkud je take vstup do domu, či přes dvě vnější parkovací stání vjezd do garáží. Dům se pak přes celoprosklenné jižní stěny otevírá do zahrady, která svojí modelací pouze zdůraznila původní profil pozemku včetně solitérních kamenů z  nedalekého okolí. Lehce oblé křivky profesionálně založené a automaticky zavlažované zahrady přirozeně změkčují rovné  a záměrně strohé linie domu, kde uvnitř dominuje litý beton na stropech a pocitově nepřerušovaná plocha luxusní vyhřívané dubové podlahy ve všech obytných místnostech. Tyto dva dominantní prvky jsou propojeny neutrální křídově bílou sádrovou omítkou, která je pouze ve třech koupelnách nahrazenana stěrkou. V koupelnách se beton promítá odstínově do velkoformátové dlažby na podlahách. Pro dodržení stejného rytmu domu je ve všech koupelnách na doplnění bílé sanity použit opět kvalitní dub na skřínkách či dalších doplňcích. Zastřešená terasa, opět s dřevěnou podlanou, majitelům domu po dlouhou část roku zdvojnásobuje hlavní obytnou místnost, která svoji výškou přes 4 metry působí vzdušně a útulně zároveň. Strop této místnosti má tvar "křídla" tvořeného dvěma pultovými střechami směrem k sobě, zatímco strop navazujicí verandy se láme přesně opačně, což nabuzuje pocit příjemné rovnováhy těchto dvou hmot. Klidová zóna je tvořena třemi ložniceni a koupelnou s toaletou. Centrální hala je logickým propojením celého domu. Kromě zmiňované hlavní obytné místnosti a klidové zóny sem "ústí" hlavní vchod, průchod do šatny, prádelny, technické místnosti, velkorysé garáže pro dvě auta. Dále pak je zde koupelna a toaleta pro hosty, jeden ze vchodů na terasu a po dubových schodech lze dojít to relaxační části. Ta se skládá kromě zastřešeného, technologicky plně automaizovaného sklokeramického bazénu se slanou vodou z další koupelny, toalety, ale hlavně prostorné finské sauny. Prostor domu v sobě ještě zahnuje další bytovou jednotku stávajácí se ze dvou ložnic, koupelny se záchodem a kuchyňkou. Filozofie "pod jednou střechou, ale odděleně" umožnuje majitelům použít tuto část jak pro dospělé dítě, seniorní rodiče, návstěvy, tak jako oddělenou kancelář.

Hlavním zdrojem topení je tepelné čerpadlo, doplněné elektrokotlem. Dům je projektován jako nízkoenergetický, nicméně kombinací krbové vložky, výkonné rekuperace a izolažními trojskly hliníkových oken přes celou jižní stranu v praxi vykazuje hodnoty domu pasivního. Centrálně ovládané žaluzie  a nezávislá klimatiční jednotka k  kazdé místnosti pak navíc dokáží vyhovět zcela odlišným tepelným a světelným představám každého obyvatele či návštěvníka domu.
číst dále
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Architektura s.r.o.