Rodinný dům v Hrušticích

Rodinný dům v Hrušticích
Spolupráce: Jiří Janďourek
Adresa: Jeronýmova, Hruštice, Turnov, Česká republika
Projekt:2004-05
Realizace:2005-06


Lokalita
Pro stavbu domu si investor vybral pozemek nad městem v atraktivní lokalitě Hruštice.
Lokalita, od dvacátých let průběžně zastavovaná převážně rodinnými vilkami, se v posledních letech rozrostla v podprůměrnou obytnou zástavbu, jak ji známe snad z okrajů všech měst. Nové domy sice dodržují stejné předepsané regulace jako zástavba starší, chybí jim ale vilový charakter a noblesa domů starých.

Návrh
Poloha na rohové parcele při vjedu do území a blízkost dominantní expresivní Louhovy vily od architekta Vladimíra Krýše (1897-1951) z roku 1931 přímo vybízely k návratu k tradici a ke stavbě velkorysé vily. Od začátku však bylo jasné,  že provozní požadavky a finanční možnosti investora nebude možno s takovouto stavbou skloubit. Snahou tedy alespoň bylo postavit mezi ostatními „nijakými“ domy dům sice skromnější, ale jasně se hlásící k městu a za použití současného tvarosloví a kabátu.
Dům pro čtyřčlennou rodinu s kosmetickým salónem dostal podobu dvou kvádrů: dvoupodlažního obytného s vertikálními okny a s fasádou z cihelných pásků a jednopodlažního technického, který se v místě vstupu zakusuje do obytné části a je natažen betonovou stěrkou.

Provoz, dispozice
Betonový krytý vstup orientovaný do ulice nabízí přímý průhled od vstupních dveří skrze dům zpět do exteriéru a ukazuje cestu po přímé linii do nitra domu a do obytné zahrady.
Uspořádání obytné části domu odpovídá běžnému rozdělení prostor na denní část v přízemí a noční - klidovou část v patře.
V přízemí se kromě propojeného obytného prostrou nachází technické zázemí, koupelna a od rodinného ruchu stranou odsunutá malá provozovna s kosmetickým salonem a zázemím. Salon je přístupný ze společného zádveří a jeho výkladce jsou orientovány do ulice.
Při chůzi po schodišti a na chodbě v patře se v panoramatickém okně otevírá široký pohled do krajiny s výhledem na Ještěd.  V patře jsou umístěny ložnice a koupelna.
Jednopodlažní část tvoří garáž a průchod mezi ní a domem, který slouží jako kryté parkovací stání a zároveň jím lze projet nebo projít do zahrady.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pěkná práce....
Pavlína Harazimová
22.09.11 07:47
Pěkná práce ...
Tomáš Příhoda
23.09.11 02:04
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od atakarchitekti