Rodinný dům manželů Reichelových

Rodinný dům manželů Reichelových
Investor:manželé Reichelovi
Realizace:2002-03
Užitná plocha:106 m2
Zastavěná plocha:78 m2
Obestavěná plocha:484 m3


Tento dům je součástí skupiny staveb, které jsou autory koncipovány jako objekty nezávislé na okolí a krajině, aby je neobtěžovaly a bylo je možné kdykoliv bez sentimentu odstranit. Cílem promítání tvaru půdorysu do řezu či naopak je přehlednost, lépe přehlédnutelnost objektu. Tvar je ovšem přísně podroben náplni objektu.
Rodinný dům manželů Reichelových byl projektován v roce 2002. Na rovinném pozemku v periferní části Rajhradu u Brna mezi běžnými novostavbami rodinných domků měl být vybudován samostatně stojící dům pro čtyřčlennou rodinu za cenu minimálních nákladů. Těmto požadavkům byla přizpůsobena dispozice i konstrukce stavby. Dům je nepodsklepený, má převážně lichoběžníkový půdorys. Tento tvar se takřka identicky přepisuje do řezu. Nosná konstrukce je kombinací zděného systému v 1. podlaží a hrázděné dřevěné konstrukce v podlaží druhém, stropy jsou trámové. Zastřešení je navrženo kombinací pultové a rovné střechy s mírným spádem. Stavba je opláštěná horizontální palubkou. V přízemí objektu byla situována hlavní obytná část, pracovna a nezbytné zázemí, do patra pak byly umístěny ložnice, wc a koupelna. Nahuštěnou dispozici v minimálním kompaktním tvaru vyvažují drobné prostorové hry výklenků a výhledů, jež dům svým obyvatelům poskytuje. Stavba byla postavena v roce 2003 za cenu 1,5 milionu Kč.

Více staveb od NEW WORK