Rodinný dom Lamač

Rodinný dom Lamač
Projekt:2011
Realizace:2012-14
Užitná plocha:140 m2
Zastavěná plocha:94 m2
Obestavěná plocha:650 m3


V roku 2011 nás oslovili manželia, ktorí sa chceli presťahovať z panelákového bytu do menšieho domu v kľudnej časti mesta. Požiadavka bola vytvoriť hodnotné bývanie pre nich a ich sedem (dnes už osem) vnúčat, o ktoré sa často starali a niektoré u nich aj občas prespali.
Pri prvej obhliadke pozemku sme spozorneli: svahovitý pozemok so vzrastlými borovicami na hranici chatovej oblasti a lesa poskytoval otvorený výhľad do údolia Malých Karpát, to všetko pár desiatok metrov od panelákovej zástavby v Lamači. Aj pre toto máme radi Bratislavu.
Náš štýl práce je už roky rovnaký: prvý návhr je čisto náš, urobíme to podľa seba, bez kompromisov. Po prvej prezentácii klientovi nastupujú úpravy zhruba v tomto poradí: zmenšovanie okien, znižovanie interiérových dverí, zmenšovanie terasy, zmena fasády, oddeľovanie kuchyne, lebo v nej smrdí kapusta, pridávanie priečok, zádverí a závetrí... Teda až doteraz. Manželia po prvej prezentácii povedali: páči sa nám to, urobte to podľa návrhu. Bez zmien. Bez pripomienok. To bol šok pre nás väčší ako prvá návšteva pozemku: dôvera v architekta, skúsenosť pre nás dosiaľ nepoznaná.
Na pozemku sa nachádzala murovaná čiastočne podpivničená chata a garáž. Garáž a pivnica ostali, chata bola zbúraná a na jej mieste postavený nový objekt. Vchod do objektu je cez drevenú terasu ktorú prerastajú stromy. Vchádza sa priamo do dennej časti - jedáleň, kuchyňa a obývacia izba. Priamo pri vstupe je hosťovské WC, šatník a hosťovská izba - momentálne detská herňa s vlastnou kúpeľňou. Celá dispozícia dennej časti je otvorená a prepojená s exteriérom presklenou stenou. A samozrejme v dome nesmie chýbať pec, v tomto prípade sme vsadili na nórsku kvalitu.
Priamočiarym schodiskom sa dostaneme do nočnej časti, kde sa nachádza chodba so šatníkovou skriňou s práčkou a sušičkou, dve izby, kúpeľňa a kotolňa. Každá izba má spacie pódium ktoré s obľubou využívajú vnúčatá a východ na južne orientovanú terasu.
Parkovanie je v rámci pozemku zabezpečené dvoma vonkajšími státiami a jedným v garáži. Tú sme tiež obložili, tentokrát cementotrieskovými doskami.
Stavba je murovaná z keramických tvárnic hrúbky 30 cm, stropy sú monolitické ŽB dosky, je prevetrávaná fasáda na drevenom rošte je zateplená 10 cm minerálnej vlny. Povrchová úprava fasády je vodovzdorná preglejka tmavohnedej farby kotvená nerezovými vrutmi. Ide o ekonomickú bezúdržbovú fasádu, ktorá farebne a materiálovo zapadá do prostredia lesa. Okná sú drevené s izolačným trojsklom. Strešná krytina je z pozinkovaného plechu v pásoch.
Interiér domu je biely – je to protipól tmavého exteriéru v tmavom lese. Bielu máme radi, je nadčasová a elegantná. Bielené dubové parkety, biele dvere po strop, biely nábytok. Iba pracovná doska a jedálenský stôl sú z olejovaného dubu.
Technické vybavenie domu je jednoduché, vykurovanie je zabezpečené podlahovým kúrením, ktoré je momentálne napojené na elektrický kotol. V budúcnosti sa počíta s plynofikáciou oblasti, plynová prípojka v rámci pozemku je pripravená a elektrický kotol bude vymenený za plynový. Na dokurovanie dennej časti slúžia krbové kachle. Všetky svetelné zdroje sú úsporné LED.
Pri výstavbe nebol vyrúbaný ani jeden strom.
A3UM Ateliér
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od A3UM Ateliér