Rekonstrukce družiny Školy Jaroslava Ježka

Rekonstrukce družiny Školy Jaroslava Ježka
Projekt sanace:Ing. Michael Balík, CSc.
Adresa: Loretánská 19, Hradčany, Praha, Česká republika
Projekt:2011
Realizace:07.2015 - 01.2016


Stavební práce: Fajstavr s.r.o.
Truhlářské práce: Pavel Radvanovský
Řezbářské práce: Daniel Flek
číst dále
Foto: Dorota Špinková, 2016
Rekonstrukce a interiéry družiny a speciálně-pedagogického centra při Škole Jaroslava Ježka pro zrakově postižené.

Prostory družiny a SPC se zabírají část přízemí obou budov školy,  Vrbnovského paláce a domu U kanónu, v Loretánské ulici na pražských Hradčanech. Obě stavby jsou nemovitými kulturními památkami, současná podoba budov se podepsala především barokní přestavba.  
Stavební zásahy se z důvodů památkové ochrany omezily na minimum, tedy na sanaci vlhkých zdí a odvětrání podlah, ležících pod úrovní chodníků s loubím.  
Naším úkolem bylo především nově navrhnout interiéry družiny a SPC, tedy nábytek, povrchy a další vybavení. To vše s ohledem na historické prvky  a  především na specifické potřeby žáků. V družině tráví čas po vyučování děti s různými  poruchami zraku, se zbytkovým zrakem a také děti zcela nevidomé. Návrh interiéru se proto odehrával  jak rovině haptické, tak v rovině vizuální s důrazem na kontrast.
Pro snazší orientaci dětí se zbytky zraku byla zvolena logika barevných kontrastů: pruh v linolea značící průchod od jedněch dveří ke druhým, odlišná barevnost schodišťových stupňů, kontrastní řešení dveří a zárubní, vypínačů. Vizuální i haptické kvality by mělo obsahovat řešení dveří skříněk v místnosti družiny. Výrazné grafické značky jsou provedeny v různých materiálech a povrchových úpravách (mořená a lakovaná překližka, linoleum,  a řezbářsky opracované  dřevo).
Nábytek je vyroben  převážně z březové překližky, pracovní desky a exponované detaily jsou ale z dubového masivu. Člověk odkázaný  převážně na hmat dovede tento rozdíl vnímat a například masivní dřevo na něj působí na dotek příjemněji než překližka. Hrany  pracovní desky a lavic  jsou tvořeny   profilovanými dubovými nákližky. V místnosti „odpočívárny” je pak tento záměr  rozveden do podoby plastických ornamentů a her  vyřezaných do bočních stěn vyvýšené relaxační zóny.
Studie vznikla v 2011, od července 2015 do ledna 2016 byly provedeny stavební práce i nábytek. To vše díky neúnavné snaze a vytrvalosti ředitele školy Jiřího Hájka a jeho zástupkyně paní Chobotské. Náš zvláštní dík patří také paní Fryčkové z SPC.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Martina Kárová, Ondřej Dušek