Rekonstrukce bytu v Holešovicích

Rekonstrukce bytu v Holešovicích
Adresa: Tovární, Holešovice, Praha, Česká republika
Projekt:2010-11
Realizace:2012-13
Zastavěná plocha:118 m2
Obestavěná plocha:297 m3


foto: Marek Pavala
Původní  rozloha bytu v holešovickém domě z dvacátých let minulého století nebyla příliš velká. Období, kdy se rodina majitelů bytu začala rozrůstat, bylo iniciátorem k radikální rekonstrukci a rozšíření obytného prostoru.
Připojením sousedního ateliéru a části veřejné chodby k bytu, bylo možné vytvořit dispozici se samostatnými ložnicemi pro děti a rodiče s vlastním sociálním vybavením,  poměrně velkou společnou obytnou místnost s kuchyní, malou pracovnu, šatnu i prádelnu.
Bylo však nutné  zcela změnit princip rozvržení jednotlivých místností. Velký obytný prostor s novým prosklením na terasu vznikl spojením dvou sousedních pokojů. Ložnice rodičů s koupelnou a šatnou je v místech bývalého ateliéru, který jsme k bytu připojily. Ložnice dětí nahradila původní kuchyň. Centrální komunikace vznikla propojením obytného prostoru s částí veřejné chodby. Z této haly je přístup do všech jednotlivých zón bytu. Jakýmsi středobodem celého prostoru je améba tvarovaná vlnitým plechem, vložená do centra chodby, skrývající malou koupelnu a skříň. Právě volba organického tvaru koupelny, podpořila plynulost centrální  komunikace. Místnost malé pracovny má výhled do klasického světlíku činžovního domu. Novým velkým oknem jsme do ní pustili světlo, které v kombinaci s jasným žlutým nátěrem starého cihlového zdiva evokuje sluneční svit. Do místností, které jsou situovány v prostoru původní veřejné chodby, proniká denní světlo transparentními skleněnými příčkami, jimiž jsou mezi sebou vzájemně odděleny a uzavřeny vůči chodbě. Motiv jemného pampeliškového chmýří použitý na skle, poskytuje částečnou intimitu místnostem a vytváří pocitovu protiváhu industriálním prvkům interieru.
Procesem rekonstrukce jsme postupně odhalovali původní stavební konstrukce, které nás svým charakterem oslovily a nechali jsme je zaznít téměř ve své původní podobě opatřené jen různobarevnými nátěry. Trámový betonový strop nebyl v původním stavebním záměru zamýšlen jako pohledový, ale odhalením a natřením stropu jasnou bílou barvou získala místnost lehkost s větší velkorysou světlou výšku loftový charakter.
Nové pevné příčky byly postaveny v duchu starého odhaleného pohledového zdiva, principem suchého zdění, neomítnuté, pouze natřené barvou. 
Daniela Polubědovová
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Velmi povedené
Tomáš Gábor
10.07.14 10:46
...
Graham
11.07.14 12:27
Podlaha
Daniela Polubědovová
14.07.14 11:51
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Daniela Polubědovová