Rekonstrukce bytu v Černých Polích

Rekonstrukce bytu v Černých Polích
foto: David Korsa
Investoři, mladý manželský pár s dítětem, koupili příjemně velký byt o rozloze 110 m², který byl již značně vybydlený a v nevyhovujícím technickém stavu. Z původních prvků, které by se daly použít, zůstaly jen vstupní a interiérové dveře a také dřevěné parketové podlahy. Rozvody topení a plynu byly necitlivě vedeny viditelně po zdech, okna byla již bohužel vyměněna v celém domě za plastová.
Hlavním zadáním bylo upravení nepraktických dispozic a vytvoření dostatečného prostoru a zázemí pro budoucí život čtyřčlenné rodiny. Zároveň jsme společně s investory od začátku mluvili o možnosti obnovy a doplnění původních interiérových prvků a hledání těch soudobých, které je vhodně doplní. Šlo tedy o to, nalézt vyváženost starého a nového.
V průběhu debat nad rozvržením bytu se ukázalo, že velkou potřebu vyvolává nevyhovující umístění jediné koupelny. Také poloha původní kuchyně, která byla oddělená od obytného prostoru, a na ni navazující průchozí ložnice to vše nás vedlo k přehodnocení rozvržení celého bytu.
Z něj jasně vyplynul požadavek na umístění hygienického zázemí blíže do středu dispozice a propojení kuchyně s obytnou částí. Touto změnou vznikly dva dostatečně velké pokoje a také dvě samostatné koupelny. Součástí návrhu je také malá pracovna  a technická místnost s pračkou, sušičkou výlevkou a kotlem.
Byly pečlivě obnoveny a repasovány původní dvojkřídlé dveře většinou jako pevné vestavné kusy nábytku, doplněné o solitérní pohovky, stolky, komody a designová světla vše v jemných přírodních barvách, které dodávají bytu příjemnou domácí atmosféru.
Z důvodu zachování původního historického charakteru bytu budou v kuchyni, obytném prostoru, pracovně a v dětském pokoji použity stávající dřevěné parkety s rybinovým vzorem, předsíň a koupelny byly sjednoceny dlažbou z velkoformátového kamene.
Byly provedeny kompletně nové rozvody topení, vody, elektřiny. Veliký důraz byl kladen na výběr koncových prvků
atelier SENAA
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
palec nahoru
Ondřej Bartůšek
02.08.17 02:01
další palec nahoru
Václav Valenta
03.08.17 11:17
Pěkné
dan
04.08.17 04:53
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SENAA architekti