Rekonstrukce a nástavba secesního domu

Rekonstrukce a nástavba secesního domu
Spolupráce:ing. Tomáš Hrubeš, ing. Radek Brandejs, Techorg s.r.o., Klára Jeníková, Marek Unger
Návrh zahrady: Atelier Partero
Adresa: Krkonošská, Vinohrady, Praha, Česká republika
Projekt:2015-16
Realizace:2016-17
Užitná plocha:1307 m2


Bytový dům se nachází v Praze na Vinohradech v ulici Krkonošská v blízkosti Riegerových sadů. Jedná se o standartní blok domů z 19. století. Dům je orientován severní fasádou do ulice Krkonošská a jižní fasádou do vnitrobloku.

Zásadní pro nás bylo zachovaní secesního charakteru domu, který se objevuje, jak v exteriéru, tak v interiéru. Hodnotné secesní prvky jako velké dvoukřídlé vstupní a interiérové dveře, vysoké stropy, teracové schody s ornamenty, zábradlí schodiště, špaletová okna směrem do ulice včetně parapetního obkladu, velké parkety, ornamentální štuky, zábradlí lodžií jsme se snažili zachovat či nahradit replikami.

Fasádu do ulice jsme propojili s parterem ulice. Vznikly krajní vstupy do nových provozoven protažením otvorů na stejnou úroveň jako vstup do domu. Středové okno v nově vzniklém bistru bylo protaženo na úroveň podlahy provozovny.

Ve střešní části směrem do ulice vznikla tři ateliérová prosklení nové půdní vestavby.

Směrem do dvora došlo k výraznějším změnám. Do části půdy jsme navrhli hmotu průběžného vikýře střešní vestavby. Vikýř je celý prosklený s minimální tloušťkou profilů okenních otvorů. Při otevření se okno skryje do zděné kapsy a tak vzniká jakási vnitřní terasa. Výraz vikýře jsme sjednotili pomocí pevných a posuvných dřevěných roštů. Výtah jsme schovali do stávající hmoty domu směrem do dvora, do prostoru bývalých spíží. Byla posunuta okna na podestách ve schodišťovém prostoru, tak aby bylo možnost výstupu z výtahu na mezi podestách. Krajní okna na obou stranách fasády byla protažena na úroveň podlahy. Středové okno do obývacích částí bylo zvětšeno. Před okna a na nově vzniklé balkóny byl použit sjednocující prvek zábradlí, které jsou v designu původních zábradlí lodžií.

Zahrada byla dorovnána až k domu, zrušením původního zapuštěného dvorku. Mezi stávajícím výstupem z domu a zahradou byl vytvořen zářez se schody. Pozemek byl ohraničen pomocí zděného plotu z betonových cihel. Propojení přízemí domu s nebytovými prostory a zahrady je řešeno pomocí terasy. Zahrada slouží, jak pro účely obyvatelů domu, tak jako venkovní zahrádka pro bistro.

Jednotlivé byty a nebytové jednotky byly původně dispozičně komplikované, mnohokrát v průběhu let také různě měněné a zanesené.

Nová dispozice přízemní části je rozdělena vstupem do domu a schodištěm na dvě provozovny zamýšlené jako bistro a zmrzlinářství.

V čtyřech patrech jsme navrhli jednotnou dispozici se dvěma podobně velkými byty na každém patře. Jeden s obytnou částí do ulice a druhý do dvora. Do bytu orientovaného obývací částí do ulice vstupujeme přes velkou vstupní halu, která je propojena vysokými dveřmi do hlavního obytného prostoru s kastlovými okny a arkýřem. Ze vstupní haly se vstupuje také do šatny, koupelny a do velké ložnice, která je orientována směrem do dvora. Do bytu orientovaného obývací částí do zahrady vstupujeme halou, která je oddělena od obytného prostoru vestavnou šatní skříní. Obytný prostor je rozdělen na kuchyň, jídelní část a obytnou část. Z obytné místnosti vede chodba, ze které je napojení do šatny, koupelny a do velké ložnice s kastlovými okny, která je orientována do ulice.

V půdní vestavbě v posledním patře je umístěn velký byt, s proskleným průběžným vikýřem do dvora a šikmou střechou do ulice. Do bytu se vchází vstupní halou, ze které jsou vstupy do velkého obytného prostoru, šatny, koupelny, ložnice směrem do ulice a pracovny směrem do dvora. Obytný prostor je orientován směrem do dvora a je prosklen velkými okny s tenkými rámy.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
21.12.17 05:00
fantázia! (a fúga)
Lamik
28.12.17 10:51
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od JRA Jaroušek Rochová architekti