Psychiatrická klinika

Psychiatrická klinika
Spoluautor: B.I.G.
Adresa: Dyrehavevej 48, Helsingør, Dánsko
Investor:Kraj Frederiksborg, Nemocnice Helsingør
Realizace:2006
Užitná plocha:6000 m2




Přístavba nové psychiatrické kliniky k nemocničnímu areálu na okraji Helsingøru (Elsinor) je posledním projektem Bjarke Ingelse a Juliena de Smedta pod společnou hlavičkou ateliéru PLOT, který zažil raketový  růst a nástup nové generace (Rem Babbies) v dánských architektů. Po řadě bytových domů a několika 'zvětšených městských mobiliářích' architekti poprvé získali příležitost navrhovat nemocniční stavbu, která se mnohém podobá 'zmenšenině malého města'. Vlastnímu návrhu předcházela důkladná analýza založená na řadě rozhovorů se zaměstnanci, pacienty a jejich rodinnými příslušníky, což napomohlo lepšímu a jasnějšímu porozumění základních potřeb budoucích uživatelů kliniky. Výsledný koncept se chce co nejvíce vyvarovat nemocničním stereotypům jako jsou například chodby bez denního osvětlení nebo sterilní barevnost a umělé povrchy. V tomto případě architekti usilovali, aby každá místnost měla přirozené osvětlení a materiály své vlastní přírodní povrchy. Největší výzvou však bylo vyřešení provozního schématu, kdy se pokusili při efektivním centrální uspořádání zachovat autonomii, intimitu a decentralizaci celého nemocničního komplexu. Na jedné straně je potřeba mít dokonalý přehled o veškerém dění v areálu, ale zároveň potřebují mít pocit uvolněné a svobodné atmosféry. Výsledné hvězdicovité schéma tak má ambice být po logistické stránce dokonalou nemocnicí, ale každodenním pobytu se zde necítit jako v nemocnici. Po dispoziční stránce je klinika rozdělena na dva hlavní okruhy: pro dlouhodobě ubytované a veřejný léčebný program. Hvězdicovité schéma tak umožňuje dostatečné denní osvětlení až do samého centra dispozice. Pacienti mají ze svých pokojů nerušený pohled do okolní krajiny. Ze dvou lůžkových křídel je dokonce výhled na jezero. V místě střetávání lůžkových křídel se nachází malá patia a společenské zóny.
Léčebná část bez potřeby hospitalizace se nachází na úrovní stávající nemocnice a tvoří ji 5 samostatných pavilonů spojených v jednom centrálním prostoru. Každá jednotka se skládá z kanceláře a terapeutické místnosti na jedné straně a čekárny na druhé straně. Obě součásti nemocnice se pak stýkají v jednom bodě, kudy se zároveň vchází. V této dvoupodlažní hale je dokonalý přehled o veškerém provozu v nemocnici, ale přitom jsou od sebe oba provozy odděleny a zachovávající si potřebnou míru intimity.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od PLOT