Přístavní lázně

Les Bains Des Docks

Přístavní lázně
Autor: Jean Nouvel
Adresa: Quai de la Réunion, Le Havre, Francie
Investor:Mairie du Havre, CODAH
Realizace:01.2006 - 06.2008
Užitná plocha:12000 m2
Zastavěná plocha:8600 m2


Vodní svět v Le Havre od Jeana Nouvela

V historickém přístavu malebného francouzského města Le Havre byl před nedávnem otevřen "vodní svět" pocházející z ateliéru letošního držitele Prizkerovy ceny Jeana Nouvela. Jednoduchá pravoúhlá hmota nijak nevyčnívá v kontextu okolní převážně industriální zástavby přístavu. Kontrastní pojetí tmavého obkladu exteriéru a až snově bílé mozaiky uvnitř umocňuje sílu působení stavby.
Wellness centrum inspirované římskými lázněmi nabízí na ploše 5000 m² řadu vodních atrakcí a procedur obohacených o jedinečnou atmosféru poklidu a odpočinku. Výjimečná práce se světlem, barevností i akustikou, činí toto místo nejen chrámem těla ale i duše.
Přestože je dominantní barvou bílá, každý z funkčních celků má svou osobitou atmosféru tvořenou především texturami ploch, hloubkou či výškou jednotlivých prostor a jejich prosvětlením.
Každý z bazénů: plavecký, dětský, vířivka či parní lázeň jsou navrženy, osvětleny a v prostoru umístěny tak, že vytvářejí specifické soukromé, vzájemně se nerušící prostory. Spolu pak s vnějším bazénem se komplex stává lákavou atrakcí ve všech ročních obdobích.
Projekt vznikl na základě soutěže vypsané v roce 2004, ve které tým Jeana Nouvela zvítězil.
Přístavní doky v jižním cípu starobylého města Le Havru patří mezi nejstarší ve Francii. Celé území je nyní masivně revitalizováno a průběžně obohacováno o celou řadu funkcí - volnočasové aktivity, kulturu, nákupní centra i bydlení a parky.
Jean Nouvel přispěl k tomuto rozsáhlému záměru obnovy nejen výše uvedeným wellness centrem, ale také projektem The Sea and Sustainable Development Centre, který by se po dokončení v roce 2011 měl stát dominantou obnovené městské části.
Přes převážné komerční zaměření projekt 120 metrů vysoké ocelové věže by měl reflektovat industriální hodnotu původní zástavby spolu s důrazem na šetrnost k okolnímu prostředí. Stavba by v sobě měla zahrnovat prostory pro výstavy, akvárium, meteorologickou stanici a restauraci s panoramatickým 360° výhledem.
Jiří Vojtíšek, 2008
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jean Nouvel