Obnova domu v Zádveřicích

Obnova domu v Zádveřicích
Projekt:2008
Ročník:2008


Zadáním bylo dotáhnout rozestavěný dům, vzít v úvahu stav a možnosti, pokusit se vymanit jej z delší stagnace a konečně jej zabydlit netrpělivými majiteli. Lokace je zajímavou chaotickou strukturou vesnických domků na okraji východního Valašska. Stísněnost je zde příjemnou vlastností, k poklidnému životu však podmiňující ohleduplností sousedů.
Stopu domu zde otiskl starý, dřevěný dům, časem spadl a byl nahrazen novým, vyzdívaným objemem. Naším úkolem bylo pokračovat v okamžiku, kdy to majitelům dál nešlo.
Objem, i konstrukce jsme očistili od nánosů zbytečností. Využili jsme jednoduchostí základního objemu i standardního dispozičního uspořádání. K obdélníkové hmotě jsme přidali rámovou zastřešenou terasu a jasně tak definovali orientaci domu ve vtahu k těsnému okolí. Okolní stavbičky sklepa a kůlny jsme ponechali, byť se svou konstrukcí tváří velmi chatrně. Právě tyto zachraňují svébytnost prostoru domu s dvorkem a malou zahradou uvnitř staveb sousedních. Blízké okolí stavby (po plot), jsme dosypali zeminou a štěrkem, nechali tak vyznít samotné objemy staveb.
Stavba je opatřena tepelnou izolací; finiš pláště, včetně ostatních venkovních konstrukcí, tvoří nehoblované modřínové fošny, jen upraveny oleji. Okna jsou dřevěná-smrková, střecha Lindab. Výstupy a vstupy do domu jsou přes pororošty.
Uvnitř domu je zachována lapidárnost uspořádání se schodištěm ve středu dispozice. Schodiště je zavěšeným boxem, z půdního prostoru prosvětleným střešním, stávajícím světlíkem. Obytný prostor s kuchyní a integrovanou jídelnou je orientován čelním výstupem do zahrádky, bočním na zápraží - terasu. Půda je zatím řešena svobodně, s možností přepažení  stěnami. Zásadní je zde umístění koupelny s toaletou ve středu dispozice, s horním prosvětlením ve střeše. Světlo prozařuje jinak temnou část půdy. V prostoru je vymezeno střední schodišťovou zdí, krovem a prosklenými čely. Ložnice má krytou terásku. Zdálo by se, že interiér nenásleduje linii poklidnosti vnějšího výrazu stavby, je však ovlivněn přáním investora po barevnosti. Jsou zde použity standardní materiály, podlaha v prvním podlaží je dubová mozaika, na půdě jsou smrkové palubky, stěny omítané, s nátěry, obklady v koupelně-skleněná mozaika…
20 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Viktor Vlach
18.05.09 09:36
1
Michal Musil
18.05.09 10:54
pro architekta
j,l
18.05.09 11:47
1*
Tomáš Novák
18.05.09 10:54
pěkné, ale...
Michal Just
19.05.09 12:40
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Pavel Mudřík