Museo de Cantabria

Museo de Cantabria
Projekt:2005
Realizace:2005-09
Užitná plocha:14000 m2




Vítězný návrh Emilio Tuñón a Luise M. Mansilla muzea Cantabrie v Santander je umělou krajinou vytvářející rozsáhlé muzeum místních dějin a umění. Santander, ležící uprostřed severního pobřeží Španělska, je charakteristickým hlavním městem regionu. Město se ve snaze přilákat více turistů, kulturní turisticky a kulturní pozornosti pustilo do několika velkých stavebních projektů, včetně vládní budovy od Rafaela Moneo a velkého atletického stadionu od Franco y Palao.
Architekti se inspirovali Cantabrijským pohořím, jedním z nejvýraznějších znaků celého regionu. Hory dodávají muzeu malebné pozadí a návrh Mansilla + Tuñón se svým shlukem rozeklaných betonových obelisků (šachet, komínů) formálně odkazuje na jejich výrazné vrcholky. Přehnaně vytažené obelisky přispívají k původní architektonické představě o falešném zeměpisu, majícího celkový dojem něčeho abstraktního, ale zároveň něčeho nejasného a důvěrně známého. Když člověk se ocitne uvnitř, tak se z obelisků stanou nad hlavou vznášející šachty, které jsou propíchnuté prostřiženými otvory sloužícími jako ohromná střešní okna, nechávající propadat světlo dovnitř hlavního vstupního prostoru. V této dramatické vstupní hale a galeriích, umístěných na stejném poschodí, bude muzeum vystavovat svoje umělecké sbírky. V intimním podzemním podlaží zasunutým pod hlavní galerie budou historické sbírky. Formální shluk objemů této stavby vytváří matrici galerií složených z malých buněk, které mohou být rozděleny nebo ponechány volné podle potřeb. Třebaže vznik muzea je po formální stránce dost nezvyklý, výsledné půdorysy poskytují hezké a tradiční muzeální uspořádání.
Architekti často naplňují svoje stavby metaforickými hodnotami, což je na tomto příkladu obzvlášť patrné. Mansilla + Tuñón opustili typologii tradičních muzeí a svým projektem vytvořili její zcela novou a velmi novátorskou interpretaci. Muzeum Cantabrie chytře prezentuje svoje okolí a současně pozorovateli nabízí neobvyklý zážitek.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Mansilla+Tuñón Arquitectos