Přední český producent modulárních systémů KOMA Modular postupně modernizuje svůj výrobní a provozní areál ve Vizovicích tak, aby rekonstruované i nové objekty co nejlépe vyhovovaly potřebám zaměstnanců a skýtaly jim ideální zázemí pro práci i odpočinek. Z pohledu klienta měla proto nová jídelna splňovat dva hlavní požadavky:
- nabídnout zaměstnancům prostor pro odpočinek, který bude sloužit všem bez rozdílu jejich postavení ve firemní hierarchii,
- pozvednout kulturu stravování v rámci firmy.
Součástí zadání byla také podmínka, aby jídelna byla kompletně navržena z KOMA modulů, a mohla tak zároveň plnit funkci „showroomu“ KOMA výrobků. Ondřej Chybík k tomu dodává:
„Modulární konstrukce mají podle nás v rámci architektury a stavitelství velkou budoucnost. Šetří čas i náklady, jsou mobilní a šetrné vůči životnímu prostředí. Proto jsme byli nadšení, že můžeme v praxi ukázat progresivní vlastnosti modulárních systémů.“Chybik+Kristof AA reagovali na zadání moderní dvoupodlažní budovou, založenou na jasně artikulovaném kontrastu mezi prvním a druhým podlažím.
„Od začátku jsme usilovali o víc než pouhou kompozici z prefabrikovaných ocelových kontejnerů a prosklených stěn. Chtěli jsme z dostupných prvků navrhnout opravdovou, kvalitní architekturu,“ říká Michal Krištof.
O něco rozlehlejší první podlaží, v němž se nacházejí šatny a zázemí pro zaměstnance, je přiznaně modulární a dává jasně vyniknout potenciálu KOMA modulů. Architekti zde mimo jiné vzdali hold materiálu, z nějž se vyrábí jejich nosné kostry, když na několika místech netradičně použili pozinkovaný plech na obklady vnitřních stěn.
Vlastní jídelna byla situována do patra a tím fyzicky i symbolicky oddělena od tovární výroby, která se odehrává v přízemních halách. Na rozdíl od prostoru šaten a zázemí působí odlehčeně a vzdušně díky plošnému prosklení obvodových stěn. Přestože je jídelna součástí areálu továrny, nabízí působivé výhledy do okolní krajiny. Chybik+Kristof AA pojali její vnitřní dispozici velkoryse a navrhli maximálně otevřený prostor, na který na několika místech navazují venkovní terasy. Ty efektivně využívají střešní plochu předstupujících částí přízemních modulů.
Zaměstnanci KOMY si novou jídelnu rychle oblíbili a teplý oběd si zde dopřávají opravdu téměř všichni. Architekti mají z těchto pozitivních změn velkou radost, ale skromně dodávají, že na oblibě jídelny má jistě podíl i tamní kuchyně, která je minimálně stejně tak dobrá jako jejich architektura.