Modrá obytná věž

Modrá obytná věž
Adresa: 105 Norfolk Street, Lower East Side, Manhattan, New York, USA
Investor:Angelo Cosentini a John Carson
Realizace:2005 - 7.11.2007
Užitná plocha:5100 m2


Projekt obytné výškové budovy na newyorském Lower East Side se potýkal s výzvou: jak vytvořit originální architektonický počin a přitom respektovat newyorská zónovací pravidla i klientovy komerční požadavky? Spodní část našeho řešení zabírá pozemek určený zónováním pro bydlení a vykonzolovaná část nad stávající zástavbou je určená pro komerční využití. Mírně skosené stěny směřující do ulice a zadního dvora se chytrým způsobem vypořádávají se směrnicí o stupňovitém ustupování části přecházející mezi komerčním a obytným zónováním v dané oblasti. Zešikmený vrchol stavby také počítá s místními zónovacími pravidly dvojicí ploch směřujících k obloze.
Vykonzolovaná část nad komerčními prostory na jižní straně budovy je také odspodu až k vrcholu zešikmená, čímž rozšiřuje plochy v horních podlažích, odkud se nabízí senzační výhled na celý spodní Manhattan od řeky k řece.
BLUE nezačíná s teorií nebo formálním gestem, ale pro svoji inspiraci přebírá charakter místa, převádí složité zónování do hranaté formy a tento tvar do rozpixelovaného pláště, který má jedinečný architektonický výraz, ale zároveň se také mísí s oblohou, projevuje respekt a vyjadřuje dynamiku svého okolí.
Budovu tvoří 32 jednotek o velikosti od jedno a dvoupokojových bytů až po apartmány přes téměř celé poschodí s velkými terasami ve vyšších podlažích, korunovaný na vrcholu dvoupodlažním penthousem. Pro mnoho bytových jednotek je příznačná šikmá prosklená fasáda. Obytné prostory a jídelny všech bytů mají okna s výškou přes celé podlaží. Byty jsou vybaveny přírodními trvale udržitelnými materiály, včetně bambusových podlah a stěnových panelů, podlahy z kokosových palem a dlaždic s říčními oblázky v koupelnách.
BLUE také recykluje nevyužitý prostor na střeše sousedních komerčních staveb v městskou zahradu, která nabízí obyvatelům a jejich hostům společný prostor s širokým výhledem na most Williamsburg.
Bernard Tschumi
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Bernard Tschumi