KPN Telecom Tower

Toren op Zuid KPN gebouw

KPN Telecom Tower
Autor: Renzo Piano
Adresa: Wilhelminakade 123, Rotterdam, Nizozemí
Investor:William Properties, KPN Telecom
Realizace:1997-2000
Užitná plocha:20000 m2


Holandský telekomunikační gigant KPN si pro své nové sídlo vybral exponovanou parcelu na břehu řeky Maas a za architekta svého ústředí si zvolil neméně exponovaného Renzo Piana. Regeneraci rotterdamského mola Kop van Zuid ("Hlava jihu") umožnil až Erasmův most od UN Studia, který tuto oblast provázal s centrem města. Kop van Zuid má bohatou obchodní tradici, nové ústředí KPN stojí v sousedství terminálu Holland Amerika Lijn, odkud odjížděli Evropané za prací do nového světa.
Masterplan regenerace tohoto brownfieldu pochází z prkna Teuna Koolhaase, jehož návrh počítal s řadou věžových staveb synovce Rema (za tuto rodinnou informaci vděčím Adamu Gebrianovi) tvořících nad hladinou řeky nový rotterdamský Manhattan. Původní studie ovlivněná Koolhaasovým zájmem o Malevičův suprematismus počítala s šikmými fasádami mrakodrapů, což je pravděpodobně inspirační zdroj Pianova KPN. Jistou souvislost můžeme najít i s mostním pilířem Erasmova mostu, který opticky svírá se základnou stejný úhel jako fasáda KPN. Administrativní část stavby spočívá na 11 metrů vysokém obchodním a servisním soklu. Tato výška koresponduje se sousedním terminálem. Součástí soklu je veřejně přístupná terasa, odkud můžete pozorovat projíždějící lodě a zvedací mechanismy mostu. Motiv soklu je stanoven regulací a objeví se i na sousedních věžových novostavbách, které by měla navrhovat OMA.
Budova nabízí 20.000 m² kancelářské plochy. Dispozice je "typická" - uprostřed se nachází komunikační jádro, které formálně rozděluje patro na dvě části. Toto rozdělení je propsáno i na fasády objektu. Zajímavější šikmá fasáda je od kolmice odkloněna o 5,9°. Její povrch kromě skla tvoří 896 nízkonapěťových diodových svítidel, jejichž animovaná grafická hra činí z fasády reklamní billboard. Obrazce vznikající na fasádě je možné sledovat až 2 km daleko. Šikmou fasádu podpírá bílý ocelový sloup, který společně s plastikami od Bolles & Wilson oživuje nástupní prostor do budovy.
Piano opět dokazuje, že jeho workshop nezná hranic. Stavby od Nové Kaledonie po Ameriku vykazují značnou míru pochopení lokálních podmínek a stavebních metod. Nové ústředí KPN je skutečně rotterdamské.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Renzo Piano