Juvet Landscape Hotel

Juvet Landscape Hotel
Adresa: Gudbrandsjuvet, Burtigard, Norsko
Investor:Knut Slinning
Projekt:2004-07
Realizace:2007-08
Užitná plocha:800 m2


Gudbrandsjuvet je malebná rokle v Norsku, kde v lesích mezi příkrými skalnatými srázy údolí Valldal protéká malý, ale přesto silně burácející potok. Tato přírodní scenérie přitáhne ročně kolem půl milionu turistů. Aby mohlo v letní sezóně přijet ještě více návštěvníků, byly v období 2006-08 na březích toku zbudovány pohodlné stezky a vyhlídkové plošiny.
Knut Slinning se rozhodl na svém pozemku patřícímu k jeho farmě a rozprostírajícímu se až do Gudbrandsjuvet nabídnout takovou podobu turismu, který by byl zároveň šetrný k přírodě. Slinning stavbou hotelu pověřil norské architekty Jensen & Skodvin, kteří již předtím do Gudbrandsjuvet navrhli několik vyhlídkových plošin. Architekti rozvinuly koncept rozkouskovaného hotelu, jehož drobné části měly co nejméně zasahovat do překrásné přírody a snadněji s ní splynout. Namísto kompaktní hmoty hotel tvoří pokoje jednotlivě roztroušené po lese jako samostatné pavilony. Architekti společně s investorem putovali krajinou a přímo v lese vybírali umístění pro budoucí pokoje. Poněkud zvláštní tvary některých pavilonů vyplývají ze situace daného místa, něboť žádný ze stromů nesměl být pokácen – půdorysy pokojů se tak musely naplánovat kolem stávajících kmenů.
Prosklené plochy přes celou výšku místnosti zasazené do minimálních profilů se starají o co nejlepší výhled a nechávají vnitřek pokojů splynout s vnějškem. Dosud na pozemku Knuta Slinninga vzniklo sedm pokojů. Jejich rozvržení je takové, aby si pokoje navzájem nebránily ve výhledu do přírody a hosté si tak mohli připadat v norských lesích zcela osamoceně. Celkem je naplánováno, že se postaví 28 pavilonů. Prvních sedm pokojů si lze pronajmout již od letošního srpna.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Jan Stolek
27.08.09 06:11
musim uznat,
A.J.K.
28.08.09 08:04
!!! bravo
Matej Farkas
28.08.09 09:43
Nádhera!
Renča K.
21.11.10 12:24
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jensen & Skodvin Arkitektkontor