Hlavní sídlo banky DNB

Hlavní sídlo banky DNB
Spolupráce: DARK Arkitekter
Adresa: Dronning Eufemias gate 30, Oslo, Norsko
Investor:Oslo S Utvikling
Projekt:2007-08
Realizace:2009 - 14.5.2013
Užitná plocha:38500 m2




V uplynulém desetiletí prošla čtvrť Bjørvika v centru norského Oslo proměnou z rušné autostrády v downtown s výškovými budovami, kulturním okrskem a nábřežní promenádou. Poblíž hlavního vlakového nádraží se v roce 2003 uskutečnila urbanistická soutěž, v níž zvítězili rotterdamští MVRDV společně s dvojicí místních ateliérů Dark a a-lab. Jejich projekt s názvem “Bjørvika Barcode“ pozemek rozděluje na dlouhé severojižně orientované pásy, kde postupně začaly vyrůstat obytné a kancelářské věže o celkové rozloze blížící se čtvrt milionu čtverečních metrů. Hned tři výškové domy v Bjørvika Barcode si za 4,8 miliardy norských korun pořídila největší norská finanční společnost DNB Nor, která do té doby měla svých dva tisíce zaměstnanců rozmístěných na dvaceti různých místech po celém městě.
Hlavní sídlo bankovního domu DBN je vyskládáno z modulů o hraně šest metrů. Z obřích pixelů je sestaveno celkem 38500m² kancelářských ploch. Každé ze sedmnácti nepravidelně odstupňovaných podlaží vytváří zákoutí s venkovními zahradami (1600m²), zasklenými vnitřními terasami (520m²) a podzemním spojením (3000m²) se soudními dvěma bankovními objekty od a-lab a Dark.
Béžově zbarvená fasáda z režného zdiva má v kombinaci s prosklenými částmi současně symbolizovat stabilitu i transparentnost moderního bankovního domu. Parterem domu prochází pasáž. Stejně tak je součástí vstupu veřejně přístupná umělecká galerie. Jak je ve Skandinávii zvykem, byl při navrhování kladen důraz na sociální aspekty s co nejlepšími pracovními podmínkami, prostorovými kvalitami povzbuzujícími efektivitu a spolupráci mezi zaměstnanci. Kromě dvou tisíc pracovních míst se v objektu nachází střešní restaurace s panoramatickým výhledem na záliv. Interiér domu je protkán schodišti a dřevěnými lávkami zkracujícími cestu mezi jednotlivými pracovními úseky. Všechny tyto prvky umožňují vizuální propojení mezi podlažími. Spirálovitá cesta obíhající kolem celého domu využívá přirozené odvětrávání. Výsledný tvar se snaží o optimální využití přirozeného osvětlení interiéru v návaznosti na okolní prostředí.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od MVRDV