Equiliber - nový vstup do parlamentu

Eingang Grossratsgebäude

Equiliber - nový vstup do parlamentu
Spolupráce:Tamara Olgiati, Fabrizio Ballabio
Adresa: Masanserstrasse 3, Chur, Švýcarsko
Investor:Kanton Gaubünden
Realizace:2008-10


Radní města Churu Johannes Ludwig (1815-88) se postupně vypracoval na stavebního mistra a jednoho z nejvytíženějších architektů své doby. Byl rovněž autorem zbrojnice (1861-63) sloužící dnes jako sídlo místního parlamentu. Na sklonku roku 2007 proběhla vyzvaná soutěž, v níž zvítězil návrh č. 4 s názvem “Equiliber". Autory skulputurálně ztvárněné rampy, pilíře a přístřešku z bílého betonu byl manželský pár Tamara a Valerio Olgiati. Nový vstup do parlamentu řeší příjezd pro hendikepované. Zatímco ostatní projekty umisťovali přístup pro vozíčkáře odděleně vedle schodiště pomoci plošiny nebo rampy, Olgiati zvolil jedinou přístupovou cestu pro zdravé i postižené. Všichni, kdo vchází do parlamentu, musí projít stejnou cestou. Jak už jsme u Olgiatiho zvyklí, prim rovněž hrála sochařská ekvilibristika. V tomto případě před novorenesanční fasádou balancuje devadesátitunový přístřešek balancuje na vratké noze jištěné ukrytým táhlem.
Přestože jde o relativně drobnou zakázku s rozpočtem 670 tisíc švýcarských franků, i zde Olgiati prokázal nejen svůj cit pro kompozici, ale především neoblomnou touhu po kvalitně odvedené práci. Při odlévání bílého betonu si stěžoval na drobné dutiny, uražené hrany, nerovnost probarvení a také odchylku v rozměrech až o 4 cm. Za provedenou práci chtěl Olgiati stavební firmu dohnat před soud. Vše se podařilo vyřešit novým vybetonování přístupové rampy, opravením hran a pořízení nového nátěru.
zápisky z neděle 12. dubna 2015 během studijní cesty o.s. Kruh po švýcarské architektuře
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Valerio Olgiati