Effenaar

Effenaar
Autor: MVRDV
Interiér:Anthony Kleinepier, Bob Copray
Adresa: Dommelstraat 2, Eindhoven, Nizozemí
Investor:Gemeente Eindhoven
Projekt:02.2000 - 10.2000
Realizace:05.2004 - 08.2005
Užitná plocha:4551 m2


Institucionalizováním rocku a popové hudby (v dnešní době existují profesoři popmusic) vznikl požadavek nových specializovaných staveb. Vystupující skupiny již nepřijíždějí v dodávkách Volkswagen; daleko běžnější je několik osmnáctimetrových náklaďáků. Nový návrh by měl být zvukotěsný, odolný vůči vandalismu, poskytovat snadný přístup pro široké davy a umožnit každý večer hostit různé subkultury. Většina těchto míst je situována ve starých zrekonstruovaných budovách, které původně sloužily jinému účelu. Po dlouhá léta byly ke koncertům a večernímu tančení využívány kostely, továrny a kina. Nabízely alternativu ke kavárnám nebo diskotékám. Místní rockový klub v Eindhovenu, který je v Holandsku proslavený díky svým koncertům acid-house, stoner-rock a hiphop-nights, nese název Effenaar. Sídlí ve staré textilní továrně z konce devatenáctého století.
De Effenar má v současné době všechny charakteristiky mládežnického centra: je introvertní a neformální. Je bouřlivým místem. Je cítit po pivě a cigaretovém kouři. Společně s halou 2b a zahradou na břehu řeky Dommel vytváří zdejší komunita ozvěnu berlínského klubu Urania: městské enklávy. Jakým způsobem lze tento šarm skloubit se stupňujícími se požadavky a touhou po profesionalitě?
Abychom získali co největší plochu zahrady a optimální příjezd pro kamiony, je stavba umístěna co nejdále od řeky Dommel. Výsledkem toho je kompaktní půdorysná stopa a nahromadění stavebního programu. Jednotlivé části programu nového Effenaaru získaly svůj určitý objem a byly vzájemně rozmístěny v logickém uspořádání.
Přetáčením této řady malých malých místnosti se uprostřed 'zrodil' hlavní sál podobný experimentální laboratoři. V tomto prostoru se také odehrávají všechny hlavní aktivity Effenaar. Tvar koncertního sálu je výsledkem prostorových požadavků okolních místností, stejně jako i menší sál a kavárna s restaurací v přízemí. Tímto způsobem z velice rozdílných programových zón obalujících koncertní sál nakonec vznikl kompaktní tvar spojený v přední části s městem a s parkem vzadu.
MVRDV
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od MVRDV