Lesní dům Týpí v Nasu

NasuTepee

Lesní dům Týpí v Nasu
Adresa: prefektura Točigi, Nasu, Japonsko
Realizace:11.2013
Užitná plocha:156 m2
Plocha pozemku:1443 m2


Dům se nachází ve vyhlášeném letovisku Nasu v japonské prefektuře Točigi. Pozemek leží u cesty v háji smíšeného lesa. Klientem byl manželský pár, který se o víkendech věnuje ekologickému zemědělství, a jejich přáním bylo co nejvíce uchránit životní prostředí a pobývat v okolních lesích. Vyvarovali jsme se velkému objektu i potřebě kácet stromy a postavili místnosti na několika zbývajících rovných plochách svažitého pozemku a tyto prostory jsme pak sešili dohromady. Protože se nacházíme uprostřed hustých lesů, přišli jsme s myšlenkou vysokých stropů přivádějících přímé sluneční světlo do domu. To by však mělo za následek, že by prostory byly příliš veliké, bylo je nákladné klimatizovat a obvodové stěny by narážely do větví. Proto jsme se zbavili nepotřebného prostoru. Nejprve jsme diagonálně ořezali horní prostor, abychom snížili strop podle toho, jak se lidé pohybují. Tvar domu navíc odpovídá tomu, jak se větve rozrůstají. Výsledkem je dům ve tvaru stanu s pouhou třetinou původního objemu. Ačkoli je nejvyšší světlá výška stropu 8 metrů, tak zprůměrovaný standard činí 2,6 m. Ve skutečnosti se obyvatelé nemohou vzpřímeně postavit blízko ke zdi, takže jsme tomu přizpůsobili prostory a navrhli zde místo ke spaní a sezení. Podobně jako u stanu strop volna splývá k podlaze a vytváří útulný obytný prostor, který se mísí mezi stromy. Uvnitř se cítíte ve vřelém objetí domu.
Spatřujeme zde podobnost s původními domy lidí Jomon (starověcí Japonci) a domorodých Američanů. Konstrukce udávala životní styl a těsnou interakci, protože rodina posedávala naproti sobě okolo zdi. Oheň, světlo nebo stůl se nacházel vždy uprostřed a rozněcoval rozhovor. Architektura měla velký vliv na místní zvyky lidí a posilovala rodinné pouto.
V noci se měsíční světlo stává jediným přirozeným osvětlením a temný les upadá do ticha. Příležitostně lze slabě zaslechnout přítomnost divokých zvířat. Ve tmě najdeme dům zaplněný hřejivou atmosférou. “Špičaté klobouky“ se lehce vznáší nad zemí, aby se zabránilo vniknutí hmyzu, vlhkosti a sněhu do interiéru. Všechna okna jsou dvojitě zasklená, aby vysoké prostory byly vzduchotěsné a dobře zaizolované. Krb a klimatizační jednotku jsme instalovali pod podlahu. V létě se teplý vzduch shromažďuje v horní části místnosti a je odváděn bočním světlíkem. V zimě je teplý vzduch v horní části nasáván a foukán zpět na úroveň podlahy. Tímto způsobem jsme byli schopní vytvořit příjemné klima.

Divoké květiny, které ze nalézt na lisovaném skle pochází z okolních lesů. Našim cílem bylo najít nový způsob, jak do interiéru přenést krásu okolní přírody. Zmiňované sklo jsme vyrobili vložením lisovaných květin do pryskyřičných fólie mezi dvě skleněné desky o tloušťce 4 mm a následným vypálením ve vakuu. Do skla jsme předtím vložili fólie s ochranou před ultrafialovým zářením, abychom ochránili květiny před pozdějším blednutí barev.
Hiroshi Nakamura & NAP
0 komentářů
přidat komentář