Divadlo ve Villajoyosa

Teatre Auditorio de Villajoyosa

Divadlo ve Villajoyosa
Spolupráce:Christohp Schmid, Ivan Capdevila, Andrés Silanes, Mabel Toledo Leticia Ballester
Adresa: Concepcion Aragonese No. 2, La Vila Joiosa, Španělsko
Investor:Municipality of La Vila Joiosa
Projekt:2004
Realizace:05.2005 - 12.2007


La Vila Joiosa je malé turistické město na jihovýchodě Španělska. Pohoří Puig Campana městu dotváří scénický horizont. Divadlo od José Maria Torres Nadal a Antonio Marquerie bylo navrženo tak, aby minimalizovalo vizuální dopad na své okolí, ale stále ještě poskytovalo dostačující veřejný prostor. Projekt osmisetmístného divadla se sedmdesátisedadlovým sálem pro sborový zpěv užívaného také jako zkušebna a administrativa vyčnívají přes roh pozemku a jsou umístěny do spirálovité formy, která půsoobí jakoby se kulturní centrum na svém boku začalo rozplétat a expandovat do svého okolí.
Přízemí hlavní části stavby obsahuje dvě konferenční místnosti, které mohou společně pojmout až dvě stě lidí. Velký sál je umístěn na další úrovni. Síň pro sborový zpěv v nejvyšším patře je zavěšena nad hlavním sálem a je zespodu jasně čitelná. Vnější tvar – který architekti navrhli jako vybíhající rameno obsahující zkušebnu a administrativu – je vyvýšen nad zem a volně obíhá auditorium, zatímco ve svém středu vytváří otevřené náměstí. Tento zvednutý práh pomáhá komunikaci mezi městem a auditoriem. Náměstí, neustále ovinované ostrými stíny, se stává veřejným jevištěm poskytujícím venkovní prostor k neformální schůzkám. Při vstupu do hlavní části se člověk dostane přes halu do konferenčních místností nebo ke schodišti vedoucímu do foyer v horním patře. Z foyer je možné vejít do hlediště nebo pokračovat do dalších prostorů umístěných ve vybíhajícím rameni.
Interiéry obou sálů mají na podlaze červené linoleum, červená sedadla, stěny z šedého betonu a strop z hladkého polykarbonátu. Akustika sálu je navržena pro různé druhy využití včetně hudebních představení, konferencí a přednášek. Bar funguje jako prostor oddělující foyer od podružných místností ve vybíhajícím křídle.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Antonio Marquerie, José-Maria Torres Nadal