Byt ve Voršilské ulici

Byt ve Voršilské ulici
Palác ze 17. století se nachází ve středu Prahy. Celková půdorysná plocha podkrovního bytu je asi 250 m² a zahrnuje velký obytný prostor, do kterého jsou vloženy dvě ložnice s koupelnami, téměř jako volně stojící „kostky“, nezabraňující hlavní výšce prostoru plynout bez přerušení.
Na půdu nebyl žádný přístup, kromě poklopu pro kominíky. Přístup do bytu byl proveden novým skleněným schodištěm, které bylo vsazeno do prostoru původního obslužného schodiště pro služebnictvo, jako jeho pokračování. Jelikož opukové zdi nemohly přenést potřebné zatížení, muselo být celé skleněné schodiště zavěšeno z trámů krovu až na úroveň patra. Princip použití skleněného schodiště byl v tomto případě vyvolán nutností přenesení denního světla jak hluboko jen to bude možné a vložením lehké, průhledné konstrukce do prostoru, který by za jiných okolností mohl být příliš omezený na to, aby byl pohodlný. Výraz hlavního prostoru, s jeho přirozenou geometrií a velkými trámy vyžadoval jen velmi málo úprav a vnitřních prvků.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Eva Jiricna Architects