Balancující stodola

Balancující stodola
Autor: MVRDV
Spolupráce: Mole Architects
Adresa: Thorington, Suffolk, Velká Británie
Investor:Living Architecture
Projekt:2008
Realizace:10.2010
Užitná plocha:210 m2


Stavbu zadala společnost Living architecture, která se zaměřuje na moderní architekturu, zadala zakázku rotterdamské kanceláři MVRDV v roce 2008. Místní ateliér Mole Architects vedený Meredith Bowlesem se stal výkonným architektem a interiér navrhlo Studio Makking and Bey.
Balancující stodola je umístěna na nádherném pozemku u jezírka na anglickém venkově blízko městečka Thorington. Forma stodoly a plechové obložení jsou reflexí místní stavební tradice. Tímto způsobem se balancující stodola snaží splnit svůj cíl spočívající v novém zhodnocení venkova a zpřístupnění moderní architektury širokému spektru zájemců.
Když přicházíte po tři sta metrů dlouhé příjezdové cestě, působí balancující stodola nejprve jako malý domek pro dva lidi. Až v těsné blízkosti návštěvník spatří celou délku stavby a konzolu. Třicetimetrový dům přečnívá celou polovinou nad svažitým terénem a vnořuje se do přírody. Návštěvník zažívá přírodu kontinuálně, nejprve z úrovně země a poté z výšky korun stromů.
Uprostřed začíná vykonzolovaná část stavby nad klesajícím terénem, rovnováha je umožněná tuhou konstrukcí. Budova balancuje na středním betonovém jádru. Část, která spočívá na zemi, je tvořena z těžších materiálů, levitující polovina pak z lehčích materiálů. Delší strany domu jsou zakryté stromy, které tak poskytují návštěvníkům soukromí uvnitř i při pohybu kolem chaty.
Obyvatel nejprve vstoupí do kuchyně a velké jídelny. Pak následují čtyři dvoupokojové ložnice s koupelnami. Uprostřed domu je sekvence ložnic přerušena skrytým schodištěm, které vede do zahrady pod domem. Na samém konci konzoly je velký obývací pokoj s oknem přes tři stěny. Za deštivých dnů poskytují podlaha, strop a krb zážitek všech čtyř přírodních živlů. Zasouvací okna a střešní světlíky zabezpečují soustavnou propojenost s přírodou.
Interiér je založen na dvou hlavních principech:
- Dům je archetypem domova dvou osob, avšak prodloužený ve tvaru i objemu pohodlně ubytuje osm lidí. Dva se nebudou v domě cítit ztraceni a skupina se nebude cítit příliš stěsnaná.
- Neutrální nadčasové dřevo je pozadím pro návrh promyšleného interiéru.
Dům je nízkoenergetický, tlustě izolovaný, větrání a topení zajišťuje rekuperační systém, přihřívaný zemním tepelným čerpadlem. S pronájmem Balancující stodoly se začalo na konci října 2010.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od MVRDV