Ark-shelter

Ark-shelter
Dnes, keď žijeme v zrýchlenom móde mestský život, od deadlinu k deadlinu, potrebujeme občas únik. Únik mimo stres, povinnosti a civilizáciu, späť k nášmu pôvodu. Únik do divočiny, pripomenúť si, kto vlastne sme.
 
V ARK-shelter už tri roky re-designujeme, staviame a testujeme. Už sú to desiatky shelterov s ambíciou poskytnúť komfort v srdci prírody pre nerušený oddych.
Z tejto genézy vychádza náš nový model, ktorý pracovne voláme ''into the wild''. Svojím minimalistickým designom má ambíciu, odvrátiť vizuálnu pozornosť spät na okolie prírody, v ktorom je osadený. A to skrz otvory vo všetkých jeho piatich fasádach, ktoré rámujú pohľady ako scénické hry prírody a vždy sa iným spôsobom premietajú do interiéru. Či už ide o otváravú stenu, ktorá fyzicky vpúšťa prírodu dnu, predné vykonzolované zasklenie, v ktorom keď sedíte, sa cítite ako priamo v exteriéry, kúpeľnovú mliečne-sklenenú stenu, na ktorej sa odohráva divadlo dotýkajúcich sa konárov a meniacich sa siluét lesa, či horizontálne presklenie skyboxu kedy pri zaspávaní máte pocit, že ste vonku pod holou oblohou.
Obálka sheltru sa svojím low-tech výzorom snaží splynúť s prírodou, a zároveň rafinovane zahaľuje komplexný a dômyselný systém, ktorý automatizovane pracuje s priestorom a svetlom.

Na základe senzorov a prednastavených módov si automatizovane priestory dohrieva, pritmieva či prevetráva, dokonca aj transformuje pre zmenu ich využitia. Objekt taktiež ako aj iné Ark-sheltre, vie fungovať mimo grid, pomocou zosúladenia solárov a batérií čí nádrží na dažďovú vodu spolu s filtračným systémom.

Priestor cca 40 m² sme rozdelili pomocou centrálneho black boxu na päť rôznych zón, teda každá jeho fasáda definuje funkciu danej zóny a pomocou výsuvných či sklopných dverí v rohoch boxu tieto zóny delí.

Vstupná štrbina medzi boxom a sklenenou stenou obálky sheltru, je opticky zväčšená svetlíkom nad a sklenenou stenou pozdĺž nej. Z ľavej strany je box kuchynskou linkou, kde sa ďalej odohráva denná zóna vrcholiaca sedením v čelnom okne. Zadná strana boxu je sprchou a toaletou, kedy vysunutím dverí z rohov boxu sa priestor štrbiny uzatvorí do kúpeľne, opäť nasvetlený pozdĺžnou mliečne sklenenou stenou plášťa sheltru. Napravo od boxu, po vstupe do spálňe hľadáme posteľ, máme pred sebou však len výrivú vaňu. Posteľ sa spustí zo stropu až na noc. Po obídení boxu, keď sa dostaneme späť do vstupnej chodby a už nás nemá čo prekvapiť, tak objavíme rebrík z vnútornej strany dverí šatníka, ktorý nám sprístupní daybed v skyboxe, meditačný priestor pod holou oblohou.

Baví nás navrhovať detaily spôsobom, že sa kľučové momenty objektu postupne odhaľujú. Stavba vás tak neprestane ani po čase nudiť.
Túto multifunkčnosť priestorov a rafinovanosť detailov zahalenú v minimalistickej obálke shelteru ďalej odhaľujú fotky od chalanov z BOYSPLAYNICE.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
medvede hnedé
23.09.18 10:39
zobrazit všechny komentáře