Odpůrci způsobu oprav Karlova mostu chtějí, aby byl vyvlastněn

Vložil
ČTK
16.02.2010 18:15
Praha

Praha - Odpůrci způsobu oprav Karlova mostu chtějí, aby stát tuto památku vyvlastnil. Hlavní město Praha, které je majitelem mostu, ho podle nich nedokáže účinně chránit, řekl dnes novinářům viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví Martin Kadrman. Asociace tvrdí, že výměnou části kamenů v zábradlí se most ničí, údajně se ztratily i některé historicky cenné kamenné kvádry. Magistrát prohlášení ostře odmítl.

    "Protože se vlastník patřičným způsobem nestará o tuto památku a dovoluje její ničení, tak předpokládáme, a jsme o tom přesvědčeni, že podnět na vyvlastnění je oprávněný," řekl Kadrman.
    "Absolutně nemám slov. Je to sprostá urážka všech Pražanů," řekl k prohlášení ředitel památkového odboru magistrátu Jan Kněžínek. Most podle něj patří obyvatelům Prahy. Zdůraznil, že jeho opravu platí hlavní město ze svých prostředků. "Žádali jsme, ale stát na to nedal ani korunu," dodal.
    Asociace dnes také podala trestní oznámení kvůli údajnému chaosu v evidenci kamenů odebraných ze zábradlí Karlova mostu. Tvrdí, že v protokolech o fyzické likvidaci nevratně poničených kamenů chybí čísla některých kamenných kvádrů, které podle společnosti, jež opravy provádí, byly určeny ke zničení.
    Oprava Karlova mostu trvá už přes dva roky a práce kritizovala památková inspekce ministerstva kultury. Podle ní bylo nahrazeno více kamenných bloků, než doporučil průzkum. Inspektorům se nelíbil ani způsob, jakým byly opracovávány kameny v zábradlí mostu.
    Národní památkový ústav zjistil při kontrole ve skladu kamenů vyřazených z Karlova mostu, že se v něm nacházejí i kvádry v dobrém stavu. Do skladu se přitom mají odvážet kameny poškozené, které už se nemohou vrátit do mostní konstrukce. Ústav bude usilovat o to, aby se použitelné kameny vrátily do těch částí mostu, které ještě čeká obnova.
    Současná etapa rekonstrukce mostu by měla skončit v polovině letošního roku, pravděpodobně se ale prodlouží. Následovat bude rekonstrukce pláště a kleneb mostu. Tu stavebníci plánují zahájit až v roce 2013, čekají totiž na otevření lomu na pískovec, který byl použit při stavbě Karlova mostu. Stejný kámen se nikde v Česku netěží.
0 komentářů
přidat komentář