Poptávka po stavebninách z konopí roste

Zdroj
Daniel Novák
Vložil
ČTK
22.09.2008 09:00
Praha

Praha - Zájem o stavební materiály vyrobené z konopí na tuzemském trhu i v zahraničí v letošním roce roste. Poptávku příznivě ovlivňovala také silná koruna, která zlevňovala dovozy materiálu. Většímu rozšíření stavebních materiálů z konopí však stále ještě brání předsudky vůči rostlině panující u  části společnosti. Vyplývá to z ankety ČTK mezi odborníky na stavební materiály a stavebniny z konopí.
    "Důvodem je stále větší hlad zákazníků po přírodních a ekologických izolacích," řekla ČTK ke zvyšující se poptávce po stavebninách z rostliny Pavla Hesová. "Mnoho klientů si izolaci z konopí žádá jako náhradu minerálních a skelných izolací," dodala.
    Rostoucí užití stavebnin z konopí lze prý očekávat také v  dalších letech. "Je to jednak z důvodů ekonomických, tak i environmentálních. Jeho síla je především v rychlé obnovitelnosti, dříví roste desítky let, konopí je jednoletá rostlina," vysvětlil odborník na stavební materiály Jiří Bydžovský ze Stavební fakulty VUT v Brně. Podle Michala Rumana ze sdružení Konopa jde navíc o zdravotně nezávadný materiál, který izoluje, ale zároveň i dýchá a nepřitahuje plísně.
    Nevýhod užití konopí na stavbách podle odborníků příliš není. "Vyslovená negativa snad ani nejsou, spíše s ním nejsme ve stavebnictví zvyklí pracovat, přece jen je u nás základem stavby použití konzervativních materiálů, zejména to je keramika (cihly, střešní krytina) a beton," řekl Bydžovský. Na trhu stavebnin navíc vedle tradičních materiálů soupeří konopí i s dalšími alternativními materiály, jako jsou například sláma, čistá hlína nebo ovčí vlna, uvedl Ruman.
    Konopí se v Česku podle Bydžovského nejčastěji využívá pro tepelné a zvukové izolace. Brněnská stavební fakulta prý v současnosti vyvíjí na bázi konopí také konstrukční materiály, například v podobě takzvaných cementokonopných desek.
    Širšímu rozšíření konopných stavebních materiálů brání také předsudky, kdy si někteří lidé rostlinu spojují jen s jejím omamným využitím. "Určitá skupina obyvatel tyto materiály zřejmě nikdy nepřijme," řekl Ruman. Další část společnosti údajně upadá zase do opačné krajnosti. "Určitá (část obyvatelstva) je zase natolik koncentrovaná na omamné využití, že ji mnoho jiných aplikací nezajímá a zůstávají poplatní konvenční nabídce," dodal.
    Významná část lidí je však podle Rumana vedle omamných účinků otevřená také dalšímu využití rostliny. S tím se však může teoreticky pojit jedno úskalí - konopí pěstované pro stavební účely totiž podle Bydžovského omamné látky neobsahuje.
0 komentářů
přidat komentář