Severočeské muzeum představí vodní díla Liberecka a Jablonecka

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
20.08.2007 11:25
Liberec

Liberec - Vodní díla Liberecka a Jablonecka představí v září výstava v Severočeském muzeu v Liberci. Vedle základních údajů o přehradách, které byly už mnohokrát uvedeny v literatuře a na výstavách, budou vystaveny i stavební deníky, původní výkresy a originální fotografie z výstavby přehrad, řekl dnes ČTK mluvčí muzea Tomáš Trávníček.

V muzeu se představí zejména jedinečná soustava retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911. Pět přehrad: v Liberci na Harcovském potoce, v Bedřichově na Černé Nise, ve Fojtce na Fojtském potoce, v Mlýnici na Albrechtickém potoce a v Jablonci na Mšenském potoce, bylo postaveno podle projektu německého inženýra Otto Intzeho. Důvodem jejich výstavby byla především ochrana před povodněmi, které oblast na konci 19. století pravidelně postihovaly. Podle ředitele Povodí Labe v Jablonci Jaroslava Jarouška byla naplánována ještě další přehrada na Jeřici, z finančních důvodů ke stavbě nedošlo.
Pětice přehrad z lomového kamene, z nichž nejmenší je pětihektarová Mlýnice a naopak největší přehrada Bedřichov se zatopeným územím přes 40 hektarů, byla první vodohospodářskou soustavou nejen v Rakousku-Uhersku, ale v celé Evropě. Dnes přehrady slouží nejen jako ochrana před povodněmi, ale také jako rekreační vodní plochy, k rybolovu a jejich součástí jsou i vodní elektrárny. I další stavby, jako jsou podzemní přivaděče do Mšenské přehrady a hydroelektrárny Rudolfov, podle Trávníčka výstava ukáže.
Výstava se ale podle Trávníčka nevěnuje jen známým velkým vodním dílům. "Další část expozice bude věnována vodním tokům - Lužické, Bílé a Černé Nise, Kamenici a dalším, kde budou popsány mimo jiné jezy, náhony a turbíny pro továrny a dílny především textilního a sklářského průmyslu," dodal Trávníček. Výstava bude podle něho pro veřejnost přístupná do poloviny října.
0 komentářů
přidat komentář