Oprava Malostranské besedy v Praze 1 skončí až příští rok

Vložil
ČTK
15.05.2007 11:30
Praha

Praha - Oprava Malostranské besedy bude trvat o něco déle a skončí zhruba v polovině příštího roku. Radnice první městské části souhlasila s  tím, aby se projekt rekonstrukce rozšířil o přízemí a suterén. Na budově by se také měly objevit věže v renesančním slohu, které tam už dvě století nejsou. O  věžích, jejichž výstavbu prosazuje část památkářů, se ale stále vedou debaty, řekl ČTK při dnešní prohlídce besedy architekt Jan Karásek.
    "Jestli věže budou, nebo nebudou, v této chvíli nezáleží na nás. My je máme namalované, ale stále probíhá diskuse mezi památkáři, jestli v tomto případě mají věže opodstatnění, nebo ne, aby se neprovinili proti zásadám metodickým i  mezinárodním," uvedl Karásek. Vedení radnice je podle starosty Petra Hejmy (ODS) přesvědčeno o tom, že by tam být měly.
    Podle původních plánů měla oprava budovy skončit v polovině letošního roku. Posun způsobilo rozšíření projektu rekonstrukce i další problémy. Zjistilo se například, že je v havarijním stavu ojedinělý renesanční krov, řekl stavbyvedoucí Václav Kopáček. Musely se udělat průzkumy a vypracovat plán obnovy krovu. "Tyto věci nás nejvíce zdržely," podotkl Kopáček.
    Dělníci nyní pracují na omítkách i fasádách. Dokončují se rozvody elektřiny, vzduchotechniky, vody a kanalizace. Hlavní stavební práce by měly být hotovy v létě. Radnice už nyní hledá budoucího provozovatele Malostranské besedy, aby se mohl podílet na konečných úpravách budovy. Celkové náklady na stavební práce včetně věží se nyní odhadují zhruba na 74 milionů korun.
    V besedě by mělo být kulturní a společenské centrum. Bude tam víceúčelový sál pro koncerty, divadlo a zábavy, budou tam různé kurzy a vzdělávací akce, v přízemí a suterénu bude restaurace a kavárna.
    Malostranská beseda byla od konce 15. do sklonku 18. století radnicí Menšího Města pražského. V roce 1575 v ní představitelé nekatolické šlechty sepsali společné vyznání víry, takzvanou Českou konfesi. Událost připomíná bronzová deska. Současný vzhled budova získala počátkem 19. století, kdy byly odstraněny štíty a věže k Malostranskému náměstí.
0 komentářů
přidat komentář