V budově havířovského nádraží se bude konat série kulturních akcí

Vložil
ČTK
06.11.2013 21:05
Havířov (Karvinsko) - Občanské sdružení Důl architektury, které usiluje o záchranu vlakového nádraží v Havířově na Karvinsku, chystá v příštím týdnu v nádražní budově sérii kulturních akcí s názvem Nádraží žije! ČTK o tom informoval Martin Kadrman z Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR.
    Nádraží, které je postaveno v bruselském stylu, hrozila kvůli plánované výstavbě dopravního terminálu demolice. Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák ale prosazuje zachování původní nádražní haly. Nelíbí se to městu, které se obává toho, že tak přijde o evropskou dotaci 85 milionů korun schválenou právě na výstavbu dopravního terminálu. Městští zastupitelé proto žádají Žáka, aby přehodnotil své stanovisko.
    "Záměr postavit nový dopravní terminál v Havířově je od počátku společným projektem statutárního města a společnosti České dráhy. Podmínka společného projektu umožnila žádat o dotace z evropských fondů, které již byly přiznány, ale pokud nebude stavba zahájena, obě strany o dotace přijdou," uvedla mluvčí magistrátu Eva Wojnarová. Městu se navíc nelíbí to, že by mělo přijít i o zhruba tři miliony korun, které dosud z rozpočtu vynaložilo na projekt a přípravu stavby.
    Představitelé občanského sdružení Důl architektury nechtějí, aby se nádraží bouralo. Požadují, aby se budova rekonstruovala a našlo se pro ni vhodné funkční využití. "Chceme ukázat, že havířovské nádraží má v sobě dosud neobjevený potenciál pro pořádání kulturních akcí. V sedmi dnech bude program zaměřen na malé děti z mateřských škol, studenty, seniory, prostě pro celou veřejnost," řekla předsedkyně sdružení a architektka Lucie Chytilová.
    Série kulturních akcí začne v pondělí ve 20:00 vernisáží fotografií s názvem Panelákové děti, jejichž autorem je havířovský fotograf Jaroslav Kocián. Na vernisáž naváže hudební projekt zpěvačky Šárky Secové a kytaristy Marka Przybytka. Připraveny jsou také akce pro děti či studenty středních škol, filmové a divadelní představení nebo literární večer věnovaný mladým básníkům z regionu, kteří budou předčítat ze svých děl. Seniory pak chce sdružení nalákat na folklorní cimbálový soubor Vonička.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nádraží
Kamil
21.02.14 09:47
re Nádraží
Jan Brejcha
21.02.14 02:19
sem PRO ZBOURANÍ ČD
Radim
04.03.14 03:49
zobrazit všechny komentáře

Související články