Adepti na šéfa NG zůstávají i po schůzce grémia s Hanákovou tři

Vložil
ČTK
12.06.2013 10:45
Praha

Praha - Kandidáti na nového ředitele Národní galerie v Praze zůstávají i po úterní večerní schůzce grémia odborníků s ministryní kultury Alenou Hanákovou jen tři. Jsou to současný pověřený ředitel NG Vít Vlnas, historik umění Jiří Fajt a bývalý ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný. Členové grémia přitom na úterní schůzku chtěli přijít s dalšími jmény, aby bylo možné vybírat z širšího spektra případných uchazečů, žádný z jimi oslovených lidí ale podle informací ČTK nabídku nepřijal.
    Ministryně se chce se třemi kandidáty na místo šéfa galerie příští týden sejít. V úterý se přitom začalo znovu spekulovat o tom, že by Hanáková měla brzy ve své funkci skončit.
    Fajt i Pokorný jsou neúspěšnými kandidáty z výběrových řízení na ředitele NG z let 2010 a 2011, ministerstvo je do hry vrací údajně proto, že již konkurzem prošli, zná tedy jejich koncepce. Za ředitele Sbírky starého umění NG Víta Vlnase, který je po odvolání Vladimíra Rösela pověřen řízením celé galerie, se staví především její zaměstnanci. Vlnas se na výzvu ministerstva hlásil do konkurzu v roce 2010, kdy se hledal nástupce dlouholetého ředitele NG Milana Knížáka.
    K účasti na výběrovém řízení v roce 2010 vyzvalo ministerstvo kultury i Fajta a Pokorného. V témže roce výběrová komise doporučila tehdejšímu ministrovi Václavu Riedlbauchovi jmenovat právě Fajta. Riedlbauch se ale rozhodl před blížícími se parlamentními volbami nejmenovat nikoho a přenechat rozhodnutí svému nástupci. Tím byl Jiří Besser, který vypsal nový konkurz a vedle Fajta a Pokorného se do něj přihlásil i ekonom Rösel, jehož k 1. červnu 2011 Besser šéfem NG jmenoval.
    Hanáková ho odvolala v polovině dubna s odůvodněním, že neprokázal, že rozumí poslání galerie a je zárukou pro její rozvoj. O Röselově odchodu se spekulovalo delší dobu. Úvahy o jeho odvolání ale zaznívaly spíše před několika měsíci, poslední doba přinesla podle odborníků posun ve fungování NG. Galerie uspořádala několik úspěšných výstav a po delší době také připravila velkou výstavu pro zahraničí.
0 komentářů
přidat komentář