Rada České televize dala souhlas s výstavbou brněnského studia

Vložil
ČTK
15.05.2013 21:15
Praha

Praha - Rada České televize dnes dala dodatečný souhlas s výstavbou brněnského studia ČT. Veřejnoprávní televize stanovisko svého kontrolního orgánu potřebovala vzhledem k nové legislativě, která v souvislosti s veřejnými zakázkami začala loni platit. Podle optimistického odhadu televize by samotná výstavba mohla začít letos na podzim.
    Kolem schválení dodatečného formuláře dnes někteří radní vedli vzrušenou debatu. Někteří ji považovali za pouhou formalitu, která na záměru vybudovat nové brněnské studio nic nemění. Oponenti ale namítali, že jde o složitý právní problém, který na radní přenáší odpovědnost za rozhodování managementu. V konfliktu podle nich totiž jsou zákony o České televizi a o veřejných zakázkách. Místopředsedkyně rady Dana Eklová dnes upozornila, že celé výběrové řízení následně prověří dozorčí komise Rady ČT.
    Odložení stavby by podle generálního ředitele Petra Dvořáka mělo dopady na hospodaření České televize. Na letošek jsou totiž prý již naplánované některé dílčí investiční akce. Skutečné termíny ale teprve vzejdou z tendru, k němuž nyní Česká televize může vypracovat zadávací dokumentaci.
    Česká televize vyhlásila tendr na výstavbu nového studia v Brně v loňském roce. Zakázka za 340 milionů korun zahrnuje realizaci komplexu studií a dalších prostor pro výrobu a vysílání pořadů. Nové studio bude stát v bývalém areálu Zetoru v Líšni, čímž by skončilo dlouholeté provizorium. Tím totiž bylo od začátku vysílání ze studií v paláci Typos v Běhounské a Jezuitské ulici. V domě byly původně byty a v suterénu, kde je největší studio, tančírna. "Prověřovalo se, zda by nebylo možné Typos rekonstruovat, ale vyšlo by to dráž než novostavba a dva roky bychom museli fungovat někde jinde. Nové studio se postaví podle televizní logistiky," řekl loni v září ČTK ředitel brněnského studia Karel Burian.
    Cena stavby se podle odhadů ČT původně pohybovala kolem 600 milionů korun. Předloni na podzim ji pak ČT snížila na 350 až 400 milionů korun, když odsunula výstavbu ateliéru, který má být součástí studia, na pozdější dobu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články