Architekt Machoň výrazně ovlivnil podobu centra Pardubic

Vložil
ČTK
06.04.2013 19:10
Pardubice

Ladislav Machoň

Pardubice - Žádný jiný architekt neovlivnil podobu centra Pardubic jako Ladislav Machoň. V první polovině 20. století pro město projektoval pět veřejných budov, jedno náměstí a jeden komerční objekt. Jeho nejznámějším dílem je pasáž poprvé zpřístupněná v roce 1925, která nyní nese Machoňovo jméno a dnes se slavnostně otevřela po téměř dvou letech oprav. Architekt, který byl v 50. letech vězněn, zemřel před 40 lety.
    
Jako svou první stavbu Machoň v Pardubicích navrhl budovu ředitelství pošt a telegrafů na Jahnově třídě, kterou dnes vlastní kraj. Patří k jeho nejkrásnějším funkcionalistickým stavbám. Budova se začala stavět v roce 1924.
     Machoň vymyslel i podobu Smetanova náměstí a navrhl také blízkou Státní reálku, kde dnes sídlí střední průmyslová škola elektrotechnická. Její stavba začala v roce 1925 a studenti se tam přestěhovali o čtyři roky později. Budova má prostorné třídy, stupňovité posluchárny jako na vysokých školách a široké chodby.
     Machoňovým projektem jsou i budovy soudu a berních úřadů. V současnosti je využívá střední průmyslová škola chemická a okresní soud. Na třídě Míru má Machoň kromě pasáže ještě budovu poštovního úřadu, kde pošta sídlí dodnes. Postavena byla v roce 1935. Machoň v Pardubicích zredukoval svůj návrh telefonní centrály pro pražskou Letnou.
     Pasáž si objednali dva místní podnikatelé a přišla je tehdy na 1,6 milionu korun. Původně si přáli jen obyčejný bytový dům s obchody v přízemí. Později se jim to zdálo jako málo výdělečný podnik, a tak pro ně Machoň navrhl pasáž po vzoru pařížských obchodních center. Pasáž dlouhá 50 metrů, kde zářily neonové reklamy, byla vyzdobená v duchu doznívajícího dekorativismu.
     Ladislav Machoň se narodil v roce 1888 v Praze. Byl reprezentantem moderního klasicismu a funkcionalismu. V Praze navrhl mimo jiné přestavbu Klementina a Strakovy akademie nebo dostavbu právnické fakulty. Machoně si také vybrali bratři Čapkové, aby pro ně nakreslil dvojvilu. Architekt byl za druhé světové války činný v odboji, v 50. letech byl uvězněn z  politických důvodů. Machoň zemřel v Praze v roce 1973.
0 komentářů
přidat komentář

Související články