Pražští památkáři budou přísněji posuzovat restaurační zahrádky

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
30.03.2013 11:35
Praha

Praha - Pražští památkáři vypracovali materiál, podle kterého budou přísněji rozhodovat o povolení restauračních zahrádek v památkové rezervaci města. ČTK to řekl šéf magistrátních památkářů Jiří Skalický. Restaurací, které v sezoně rozšiřují zahrádky na chodníky a náměstí, rok od roku přibývá. Pravidla mají zlepšit a sjednotit jejich vzhled tak, aby nenarušovaly historický ráz centra, uvedl Skalický.
    
"Restaurační zahrádky jsou významnou součástí uličního interiéru města," píše se v materiálu, který má ČTK k dispozici. Jejich estetická kvalita proto musí být na vysoké úrovni. Podle nových předpisů budou muset předzahrádky upravit podnikatelé na Hradčanech, Malé Straně, na Starém i Novém Městě, na Josefově a Vyšehradě. Bez toho nedostanou od památkářů potřebné povolení.
     Nepřípustné budou příliš objemné zahrádky s  kompaktním zastřešením a ohrazením, které jsou navíc umístěny na vysokých podestách. Taková zařízení podle odborníků nejenom brání provozu na komunikacích, ale navíc zastiňují pohled na historické objekty. Podnikatelé nově nebudou smět umisťovat nad zahrádky objemné markýzy, zakázáno bude používání výrazných reklamních prvků, ale i grilů, výčepních a chladicích pultů nebo televizí.
     Památkáři budou vyžadovat, aby byla posezení umístěna přímo na dlažbě bez podesty. Stolky by pak měly být zastíněny nejlépe jednobarevnými slunečníky. Nábytek by měl být vyroben z tradičních přírodních materiálů, nepřípustné budou plastové stoly a židle. Žadatel bude muset předložit k  posouzení vizualizaci budoucí podoby zahrádky.
     Magistrátní odbor památkové péče připravuje i další materiál, který má regulovat vzhled reklamy a reklamních zařízení v ulicích města. Dokončen by měl být v nejbližší době.
0 komentářů
přidat komentář