Střešní okna budoucnosti

Vložil
Pavlína Drbálková
13.08.2012 08:45
FAKRO CZECH s.r.o.

Soudobé konkurenční boje probíhají na poli technologického pokroku. Konkurence prostupující světovými trhy je motivující, nabádá k neustálému zvyšování kvality a nutí k vývoji inovací. Úspěšný je ten, kdo dokáže jít budoucnosti naproti. V odvětví střešních oken je to již řadu let polská firma FAKRO. Několikrát ročně zavádí několik inovativních řešení týkajících se střešních oken a tak mobilizuje jiné výrobce a nutí je k vývoji a zvyšování výrobkových standardů.
Průlom v konstrukci střešních oken
Milníkem ve vývoji konstrukce střešních oken a determinantou nových trendů v odvětví se stalo již několik let vyráběné výklopně-kyvné okno FPP-V preSelect firmy FAKRO.  Inovativní systém kování a závěsů umožňuje v tomto okně oddělit výklopnou funkci od funkce kyvné. Toto řešení, které je mimo jiné pod patentovou ochranou, přináší možnost otevření pouze jedním způsobem při zachování naprosté stability v obou funkcích. Navíc je možno okno z řady preSelect nechat otevřené v jakékoliv poloze.
Absolutní novinka v konstrukčních řešeních použitá ve výklopně-kyvném okně FPP-V preSelect dovolila firmě FAKRO předstihnout všechny odvětvové konkurenty.

Nejvyšší jednokřídlé střešní okno na světě
Podobná situace nastala při výrobě střešních oken s velkou plochou prosklení. Již před 3 lety FAKRO připravilo sérii vysokých oken se šířkou, která se pohodlně vejde mezi standardní rozteč krokví. Použití zvýšené osy otáčení umožnilo zvětšit jejich výšky na 180 nebo dokonce na 206 cm. Velká plocha zasklení umožňuje dokonale prosvětlit místnosti. Klika umístěna v dolní části křídla je snadno dostupná a díky zvýšené ose otáčení se může k oknu pohodlně dostat také vysoká osoba. Tyto výjimečné střešní okna označovaná jako proSky jsou nejvyššími jednokřídlými střešními okny na světě.

Nový bezpečnostní standard
Výrobce řídí trend vývoje odvětví také v jiné oblasti. FAKRO vybavilo svoje střešní okna nejenom tvrzenými skly, ale také systémem zpevněné konstrukce topSafe, která významně zvyšuje bezpečnost používání oken. Systém zvyšuje odolnost oken proti vloupání a chrání je před otevřením v případě náhodného našlápnutí na křídlo. Střešní okna FAKRO mají nejméně III. třídu bezpečnosti celého okna, spolu se zasklením (dle EN 13049). Společnost se sídlem v Nowym Sączu jako první uvedlo na trh plný sortiment střešních oken s touto třídou bezpečnosti. Nové střešní okno FTP-V P2 Secure podstatně zvyšuje zabezpečení proti krádeži.  Okno je vybaveno systém zpevnění topSafe, prvky chránícími před demontáží bezpečnostního zasklení a klikou s pojistkou, která znesnadňuje otevření okna z vnějšku.

Bezobslužná ventilace
FAKRO jako jediná firma na trhu střešních oken zavedla standard použití automatické ventilační klapky V40P do dřevěných oken Profi. Automatickou regulací průřezu ventilačního kanálu zajišťuje přísun optimálního množství vzduchu do místnosti, udržuje v podkroví žádoucí mikroklima a zároveň zamezuje únikům tepla, čímž přispívá k úspoře energie.

Nejteplejší střešní okno na světě
V případě firmy FAKRO se označení „nej“ vztahuje také k otázkám úspor energie. Zvláštní kategorií nabízených střešních oken je již 2 roky okno FTT U8 Thermo se zvýšeními parametry termoizolace, které jsou určeny pro pasivní a nízkoenergetické stavby. V tomto okně byl použit rozšířený rám křídla a energeticky úsporné, tříkomorové zasklení. Montáž okna se speciálním těsnícím lemováním s dodatečnou termoizolací dovolil získat nejlepší součinitel na světě pro celé střešní okno na úrovni Uw=0,58W/m2K. Okno je vybaveno také sadou termoizolačních lemování XDK.  Lemování Thermo můžou být použitá i na jiná okna z široké nabídky střešních oken FAKRO.


Univerzální montáž
FAKRO použilo ve svých oknech univerzální systém montáže jediný svého druhu. Umožňuje snadnou a rychlou montáž okna bez ohledu na konstrukci střechy nebo typ střešní krytiny. Tento systém dovoluje namontovat střešní okno FAKRO ve třech různých hloubkách v konstrukci střechy  (N, V, J),  a to na latích nebo na krokvích. Hlubší montáž okna (V, J) zaručuje lepší termoizolaci kolem a větší estetiku díky přizpůsobení se výšce střešní krytiny. Výška montáže N umožňuje vynést okno nad úroveň střešní krytiny. Je to důležité zejména v oblastech, kde jsou značné sněhové srážky. Pro zajištění nejlepších tepelných parametrů FAKRO nabízí těsnící lemování EHN-AT Thermo s dodatečnou termoizolací.

Integrovaný bezdrátový systém ovládání
Firma FAKRO zavedla na trh také nový bezdrátový systém komunikace mezi elektrickými zařízeními Z-Wave, díky kterému je veškerá automatika (ohřev, osvětlení, alarmy, ovládání střešních oken, rolet, garážových vrat) integrovaná do jednoho systému. Již v roce 2007 firma použila v infračerveném systému řídící panel, o dva roky později byl dostupný také v systému Z-Wave. V roce 2010 během největšího veletrhu informačních technologií CeBIT v Hannoveru předvedla možnost ovládání střešního okna pomocí smartphonu a přes Internet. 

Střešní okno i balkón
Šikmé střechy však umožňují i další zajímavá řešení. Významný producent střešních oken FAKRO přichází se speciální konstrukcí balkónových typů FGH-V P2 GaleriaVe velkém střešním okně se otevírají horní a dolní křídla a vytvářejí prostorný balkón. Horní křídlo se otevírá směrem nahoru a spodní sklopně dopředu do svislé polohy, čímž se umožní volný přístup k okraji balkónu. Boční ochranná zábradlí jsou integrována se spodní částí křídla a vysouvají se během jeho otevření. Obě dvě křídla jsou vybavena standardně bezpečnostním zasklením P2 s vnitřním laminovaným sklem a vnějším tvrzeným se snadně umyvatelným povlakem. Velký rozměr balkónového okna poskytuje dostatek přirozeného světla v místnosti. Okno vyrobené z borovicového dřeva je vybaveno automatickou ventilační klapkou V40P.
Ve dnech 24. – 28. dubna 2012 se konal mezinárodní stavební veletrh IBF 2012, kde FAKRO poprvé vystavovalo své výrobky samostatně. Každoročně je v rámci IBF možno přihlásit exponáty do soutěže o Zlatou medaili. Letošní 1. místo v kategorii Design získalo inovativní balkonové střešní okno FGH-V Galeria. Kromě uznání odborníků se toto okno setkalo s velkým zájem veřejnosti.

Svět na dosah ruky
Otevřete okno a dopřejte si odpočinek obklopeni přírodou. Nové dvoukřídlé střešní okno Galeria vytvoří po otevření balkon v podkroví, díky kterému ucítíte hřejivé sluneční paprsky, svěží vzduch naplní Vaše podkroví a Vy získáte prostor navíc. Moderní balkonové okno představuje pohodlnou obsluhu a inovativní řešení, která mění současnost.

BALKONOVÉ OKNO FGH-V Galeria
Boční ochranné zábradlí integrované do spodního křídla se zcela schovává v konstrukci okna, takže není vystaveno nečistotám. Žádný prvek zábradlí není z vnějšku viditelný.

NOVÁ DIMENZE BYDLENÍ - KONTAKT S OKOLÍM
Inovativní, velké střešní okno, u kterého jeho otevřená křídla tvoří balkon. Horní křídlo se otevírá výklopně nahoru a dolní dopředu do zcela svislé pozice a vytváří tak neomezený vstup do výklenku balkonu. Stačí několik kroků, abyste se ocitli „venku”, cítili teplé sluneční paprsky, svěží vánek nebo se kochali nevšedním výhledem.

STÁLOST A ESTETIKA
Horní křídlo se plynule vyklápí až do úhlu 45°. Boční ochranné zábradlí je integrováno do spodního křídla a vysouvá se při jeho otevírání.
Při zavírání dolního křídla se balkonové zábradlí schovává do okna a není viditelné nad úrovní střešní krytiny. Je skryto pod oplechováním, čímž je chráněno před zašpiněním a působením povětrnostních vlivů. Toto řešení tedy nijak nenarušuje celkovou estetiku střechy.

BEZPEČNOST
Obě křídla (horní i dolní) jsou vybavena laminovaným bezpečnostním zasklením P2 (vnitřní sklo je laminované a vnější tvrzené se snadno omyvatelným povrchem).
Balkonové okno je standardně vybaveno speciálním systémem zpevněné konstrukce okna topSafe, který významně zvyšuje jeho odolnost proti vloupání.

UŽIVATELSKÝ KOMFORT - KLIKA JE VŽDY V DOSAHU
Pohodlná obsluha okna s využitím kliky umístěné v dolní části křídla, která je tak vždy v dosahu.
Okno má vícebodový systém uzamčení, bez tradičního protikusu.

SNADNÉ MYTÍ VNĚJŠÍHO SKLA
Snadné a bezpečné mytí vnější okenní tabule umožňuje pojistka, blokující křídlo v poloze pootočené o cca 160°.

AUTOMATICKÁ VENTILAČNÍ KLAPKA
Balkonové okno Galeria je vybaveno automatickou ventilační klapkou V40P, která zajišťuje přísun optimálního množství vzduchu do místnosti a přispívá k úspoře energie.



Mezinárodní stavební veletrh v Praze se letos koná ve dnech 18. až 22. září.
Téma letošního veletrhu vzešlo z diskuze při uzavření dohody Evropského parlamentu a Rady pro energetickou náročnost budov, kdy byla podepsána Směrnice o energetické náročnosti budov. Úkolem této směrnice je dosáhnout stavu, kdy do roku 2020 budou realizovány pouze budovy s potřebou energie blížící se nule.
Kromě tohoto aktuálního tématu se veletrh zaměřuje na moderní trendy a situace. 23. ročník mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH nabízí jedinečnou možnost shlédnout novinky a poznat nejnovější trendy.
Firma FAKRO bude prezentovat mj. super energeticky úsporné okno FTT Thermo, balkonové okno FGH-V Galeria nebo okna preSelect.
Navštivte nás v hale 3B, stánek 016. Srdečně Vás zveme!
0 komentářů
přidat komentář

Související články