Studenti Ostravské univerzity chtějí zachránit kostel v Hrušově

Vložil
ČTK
28.08.2011 18:45
Ostrava - Rozpadající se novogotický kostel svatého Františka a Viktora v Ostravě-Hrušově chtějí zachránit studenti Ostravské univerzity. V okolí církevní památky připravují benefiční akci. Výtěžek z ní poputuje na opravu poddolováním a záplavami poškozené stavby. ČTK to dnes řekla hlavní iniciátorka akce Miriam Prokešová.

    "Novogotický kostel z konce 19. století byl postaven podle projektu vídeňských architektů Ferstela a Schwedy. Dodnes má původní inventář, který je skvělou ukázkou řezbářského umění," uvedla s tím, že jde o poslední memento dříve vznosného městyse na pravém břehu řeky Odry.
    Budova v posledních letech postupně chátrá. Poškozena je emisemi z blízkých průmyslových podniků, poddolování a hlavně devastující povodní v roce 1997. Tehdy voda dosahovala v Hrušově až do výše 3,5 metru.
    "V posledních letech se začala rozpadat cihlová věž, úplně zrezivěl kříž na věži, vitráže popraskaly, dlažba před kostelem je v dezolátním stavu. Opravu vyžadují také varhany," vyjmenovala Prokešová.
    Studenti ostravské vysoké školy proto na 4. září připravili benefiční akci s názvem Nostra beata vita - Náš šťastný život. Příchozí se mohou těšit na dvě skupiny historického šermu, podívat se mohou také na prohlídku dobových oděvů. Bohatý program bude umocněn zpěvem, a to nejen lidových písní. Nebude chybět ani trombonové kvarteto. Součástí benefice bude také výstava šperků a obrazů, které budou nabídnuty v aukci. Akce se uskuteční v nejbližším okolí kostela a začne v 16:00.
    Ostravští studenti nejsou ale jediní, kterým není osud kostela lhostejný. Existuje již občanské sdružení Společnost pro památkovou obnovu hrušovského kostela a loni uspořádala benefiční koncert hrušovská rodačka zpěvačka Marie Rottrová.
0 komentářů
přidat komentář