Plzeň dnes otevřela parkovací dům, má hlavně ulevit centru od aut

Vložil
ČTK
23.06.2011 23:25
Plzeň

Plzeň - Velký parkovací dům Rychtářka v těsné blízkosti historického centra začal dnes sloužit motoristům v Plzni. Parkovací dům vznikl v Česku jako první PPP projekt partnerství veřejného a soukromého sektoru. Stavbu za 250 milionů korun postavil soukromý investor, magistrát mu bude po 19 let platit 18,5 milionu korun ročně poplatek za dostupnost, do městské kasy ale zároveň půjde veškerý příjem z parkovného ze 447 parkovacích míst a osmi míst pro autobusy, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Petr Rund (ODS).
    "Jak je dům postavený, je už nyní od začátku v majetku města. Nestál nás ani korunu. Investor má po celých 19 let povinnost se o něj starat a po 19 letech předat městu jako nový bez vad a provozních chyb," uvedl.
    Hlavním cílem parkovacího domu, který je jen pár minut chůze od centrálního náměstí, je dostat co nejvíce dopravy z historického centra. Tomu by měly pomoci i stanovené ceny za parkovné, které jsou nižší než na ulicích v centru. Základní hodinové stání přijde v parkovacím domě ve dne na deset korun, v noci na polovic. Za 12 hodin stání přes den zaplatí motoristé 60 korun, v noci je stejná doba přijde na 40 Kč. V ulicích v centru motoristé platí přes den v historickém jádru 30 korun za hodinu parkování, v širším centru pak 20 korun.
    Kromě parkovacích míst nabízí dům také 1950 metrů čtverečních komerční plochy, kterou může pronajímat investor stavby. Pokud bude zájem motoristů, počítá se také s připojením zařízení pro nabíjení elektromobilů.
    Nový objekt postavila pražská firma Hermosa Parking Plzeň. Podle magistrátu je PPP projekt pro radnici o sedm procent výhodnější, než kdyby sama ve vlastní režii budovala a provozovala parkovací dům.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
cena za jedno parkovaci misto
jack
24.06.11 11:04
Za polovic
Radek Želízko
30.06.11 01:32
zobrazit všechny komentáře

Související články