Nová radnice v Prostějově

Nová radnice v Prostějově
Adresa: nám T. G. Masaryka 14, Prostějov, Česká republika
Projekt:1909-11
Realizace:1911-14


Plány postavit Novou radnici, která je nyní dominantou náměstí T. G. Masaryka, vznikly v letech 1909-11. Jejích autorem byl profesor techniky z Brna, Karel Hugo Kepka. Se stavbou se začalo hned v posledním jmenovaném roce a dokončena byla roku 1914. Celá stavba vznikla rozhodnutím městského zastupitelstva za přispění především prostějovských stavitelů Rudolfa Konečného a Josefa Nedělníka, sochaře Josefa Bernauera, autorem štuk je Vladimír Pleský a nábytek dodal Robert Kořalka.
Při pohledu na radnici zaujme její řešení s věží, asymetricky stojící vpravo od vstupu. Má výšku 66 m, měděnou kopuli a její součástí je orloj. Věž původně měla stát uprostřed, důvod proč tomu tak není je ten, že před stavbou radnice byly vykoupeny jen dva domy a jejich pozemky, na jejichž místě dnes radnice stojí. Byla postavena věž a levé křídlo. Pravé křídlo se dostavět již nepodařilo, protože třetí dům, kde křídlo mělo stát, se vykoupit nezdařilo.
Kolem hlavního schodiště je vidět bohatá dekorace, stejně tak v reprezentačních místnostech v prvním a druhém patře. Stěny jsou většinou obloženy dřevem, torgamentem či umělým mramorem a krby jsou zhotoveny z kararského mramoru.
Při vstupní straně radnice jsou umístěny pamětní desky věnované Edmundu Husserlovi a Matěji Rejskovi.
Roman Řezáč, 2005
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Karel Hugo Kepka