Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Psychiatrická klinika

Autor: PLOT | Julien de Smedt, Bjarke Ingels
Spoluautor: B.I.G.
Adresa: Dyrehavevej 48, Helsingør, Dánsko | mapa
Web: www.helsingorhospital.dk
Investor: Kraj Frederiksborg, Nemocnice Helsingør
Náklady: 10 700 000 Euro Realizace: 2006
Užitná plocha: 6000 m²



Přístavba nové psychiatrické kliniky k nemocničnímu areálu na okraji Helsingøru (Elsinor) je posledním projektem Bjarke Ingelse a Juliena de Smedta pod společnou hlavičkou ateliéru PLOT, který zažil raketový  růst a nástup nové generace (Rem Babbies) v dánských architektů. Po řadě bytových domů a několika 'zvětšených městských mobiliářích' architekti poprvé získali příležitost navrhovat nemocniční stavbu, která se mnohém podobá 'zmenšenině malého města'. Vlastnímu návrhu předcházela důkladná analýza založená na řadě rozhovorů se zaměstnanci, pacienty a jejich rodinnými příslušníky, což napomohlo lepšímu a jasnějšímu porozumění základních potřeb budoucích uživatelů kliniky. Výsledný koncept se chce co nejvíce vyvarovat nemocničním stereotypům jako jsou například chodby bez denního osvětlení nebo sterilní barevnost a umělé povrchy. V tomto případě architekti usilovali, aby každá místnost měla přirozené osvětlení a materiály své vlastní přírodní povrchy. Největší výzvou však bylo vyřešení provozního schématu, kdy se pokusili při efektivním centrální uspořádání zachovat autonomii, intimitu a decentralizaci celého nemocničního komplexu. Na jedné straně je potřeba mít dokonalý přehled o veškerém dění v areálu, ale zároveň potřebují mít pocit uvolněné a svobodné atmosféry. Výsledné hvězdicovité schéma tak má ambice být po logistické stránce dokonalou nemocnicí, ale každodenním pobytu se zde necítit jako v nemocnici. Po dispoziční stránce je klinika rozdělena na dva hlavní okruhy: pro dlouhodobě ubytované a veřejný léčebný program. Hvězdicovité schéma tak umožňuje dostatečné denní osvětlení až do samého centra dispozice. Pacienti mají ze svých pokojů nerušený pohled do okolní krajiny. Ze dvou lůžkových křídel je dokonce výhled na jezero. V místě střetávání lůžkových křídel se nachází malá patia a společenské zóny.
Léčebná část bez potřeby hospitalizace se nachází na úrovní stávající nemocnice a tvoří ji 5 samostatných pavilonů spojených v jednom centrálním prostoru. Každá jednotka se skládá z kanceláře a terapeutické místnosti na jedné straně a čekárny na druhé straně. Obě součásti nemocnice se pak stýkají v jednom bodě, kudy se zároveň vchází. V této dvoupodlažní hale je dokonalý přehled o veškerém provozu v nemocnici, ale přitom jsou od sebe oba provozy odděleny a zachovávající si potřebnou míru intimity.

Literatura

Autor: Petr Šmídek, 21.04.13
Návštěvnost: 31841 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.