Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Veřejné koupaliště
Piscina Pública en un Valle Artificial

Autor: DJaquitectura
Autoři: Juana Sánchez Gómez, Diego Jiménez López, Ángela Sáez
Adresa: Calle del Espinar, Lobres, Španělsko | mapa
Náklady: 495 105 Euro Projekt: 2007
Realizace: 2008-09 Užitná plocha: 1169 m²

Zastupitelstvo města Lobres vymezilo pozemek pro výstavbu veřejného koupaliště na místě bývalých starých škol, kde doposud zůstala budova tělocvičny, která byla v nedávné době zrekonstruována. Pozemek lemuje okolní dvoupatrová zástavba a kraje parcely mají mezi sebou tři metry výškový rozdíl. Tato malá čtvrť v údolí Guadalfeo se nachází blízko Granadinského moře a je obklopena ovocnými sady a zavlažovacími kanály. Projekt nové občanské vybavenosti, který je situován v centru zástavby má rekreační využití a přírodní charakter. Idea zahrady či sadu chcete-li, přivedla autory k myšlence postavení koupaliště jako kusu přírody, který sem byl přenesen a kde si mohou návštěvníci vychutnat tropické klima této oblasti. Tento přírodní fragment je uměle vytvořené údolí, které se nalézá v průměrné výšce parcely a využívá sklonu terénu k eliminování výkopových prací.Vodní plocha pro rekreační plavání sahá až ke stráním, které definují hranice koupaliště. Proměnlivá výška těchto strání umožňuje výhledy směrem na jih na moře nebo pohled na kopce na severu. Zvýšené okraje koupaliště umožňují také příležitostné zakrytí celé plochy nějakou lehkou konstrukcí z napínacích lanek a textilu. Toto příležitostné zastřešení je inspirováno igelitovým zakrýváním zemědělských plodin, které můžeme vidět v okolí. Zastřešení umožňuje navštěvovat koupaliště i po letní sezóně. Spolu s  tělocvičnou tak nabízí širokou škálu rekreačního využití. Celé koupaliště je ohraničeno těmito novými stráněmi, které jsou oříznuty hrubými bíle natřenými stěnami stejně jako se dříve vymezovaly tradiční zemědělské usedlosti. Uvnitř komplexu se nacházejí šatny, technické zázemí a obchod s občerstvením. Vstup na koupaliště je skrz velký vstupní portál po rampě vedoucí do Sluncem zalitého místa, které vybízí k  odpočinku. Cesta pokračuje do vnitřních prostor do šaten, kde je světlo uvězněno v bublinách, které jsou posazeny do stráně jako kapky vody. Projekt reprezentuje rafinovanost přírody, kde konečné úpravy povrchů mají přímý dopad na vnímání celého prostoru a posilují nejednoznačnost mezi přírodou a lidským výtvorem. Recyklovatelný materiál umělého trávníku vytváří trvale udržitelnou prérii v těchto končinách. Monotónní odstín zelené je rozbit barvami tropické vegetace. Popínavé rostliny zaplavují údolí svými vůněmi, květníky masitých rostlin oranžovými květy a Gabonské tulipány, které odolávají zimnímu podnebí, svými červenými květy. To vše napomáhá cítit se zde jako v pohádce. Proto také zastínění prostoru u občerstvení není obyčejná markýza, ale oblak bílých plachet, které vlají ve větru jako právě vyprané prádlo na šňůře. Ochutnávka z  tohoto malého ráje je vidět z ulice díky trávníku přesahujícímu přes okraj nebo vinné révě, která se šplhá po bílých zdech.
spodní podlaží horní podlaží řez řez detail
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Romana Fukalová, 19.02.13
Návštěvnost: 37289 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.