Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Ateliér na ulici Belén
Estudio en calle Belén, 17

Autor: Elisa Valero Ramos
Spolupráce: Leonardo Tapiz Buzarra

Adresa: Calle Belén 17, Granada, Španělsko | mapa
Investor: Elisa Valero Ramos
Realizace: 01 - 12.2009
 Užitná plocha: 199 m²

Stavění pro sebe samou je lákavou příležitostí, která však rovněž přináší řadu rizik a nesnází. Zvolila jsem si jedno z nejstarších míst v Granadě v sousedství El Realejo v blízkosti náměstí Campo del Principe, na místech vystavených pohledům na západní stranu Alhambry, na dohled koncertního sálu Manuel de Falla a  zahradami křesťanských mučedníků Villa de los Martires. Za cedry, kaštany, magnoliemi a palmami v zahradách malých hotelů v Belén stojí mohutné horské pásmo Sierra Nevada. Tento pozemek byl odmítnut řadou zájemců, poněvadž byl příliš malý na to, aby vyhovoval tradičně pojatým dispozicím. Parcela, která je hluboká pouze 3,60m a široká 10m, dělá z návrhu pokusné cvičení v minimalismu a experiment ve využití denního světla v obytném prostoru.
Stavební program je stejně tak výjimečný jako celý tento malý pozemek na ulici Belén. Uzpůsobuje pracovní a obytné prostory pro jednu osobu tak, aby se nemuselo rezignovat na kvalitu a prostorovou rozmanitost. Toho je docíleno přímými prostředky jako je zacházení s přirozeným osvětlením, různou výškou vnitřních prostorů, čímž je kompenzována úzkost místností, a samozřejmě minimem vnitřního členění. Schodiště a obslužné části jsou odsunuty na okraje dispozice, aby prostřední část mohla zůstat ponechaná volná.
Preciznost přinášela minimalizování problémů, v tomto případě navíc s co nejmenšími náklady, které však budou splňovat veškeré technické a funkční požadavky. Tyto úvahy vytvářely základ projektu, který je koncipován jako část zdi, která historicky oddělovala město od odlehlé zemědělské krajiny. A takto se k projektu přistupovalo: zeď proražená řadou pravidelnou úzkých otvorů a jedním velkým otvorem v horní části. Podobně jako tradiční domy v Granadě je i tento uzavřen do ulice a otevírá se do vnitřní zahrady a k obloze.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 06.09.11
Návštěvnost: 36902 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.