Dánský pavilon na EXPO 2010

Dánský pavilon na EXPO 2010
Tým:Finn Norkjaer, Tobias Hjortdahl, Jan Magasanik, Claus Tversted, Henrick Poulsen, Niels Lund Petersen, Kamil Szoltysek, Sonja Reisinger, Anders Ulsted, Jan Borgstrom, Pauline Lavie, Teis Draiby, Daniel Sundlin, Line Gericke, Armen Menendian, Karsten Hammer Hansen, Martin W. Mortensen, Kenneth Sorensen, Jesper Larsen, Anders Tversted
Adresa: Šanghaj, Čína
Realizace:2010
Užitná plocha:3000 m2


Dánský pavilon na EXPO 2010 nabízí návštěvníkům příležitost zakusit některé z nejlepších aspektů dánského městského života. Skrze interakci má návštěvník šanci vyzkoušet některá z nejvyhledávanějších kodaňských lákadel – městské kolo, koupel v přístavu, hriště, piknik na střešní zahradě a příležitost zhlédnout autentickou sochu Malé mořské víly, vytvořené podle literární předlohy H. Ch. Andersena.

„Když jsme navštívili Světovou výstavu v Zaragoze, zarazil nás strojený, umělý obsah. Nakašírovaná státní propaganda. Dánský pavilon pro EXPO 2010 chce být opravdový, nevystupovat jako pouhé nekonečné upovídané přesvědčování. Můžete se projet na městském kole, zaplavat si v přístavních lázních a uvidět skutečnou Malou mořskou vílu.“ (Bjarke Ingels, zakladatel kanceláře BIG)

Pavilon je navržen jako dopravní smyčka uzpůsobená pohybu městských kol a pěších, svázaná v jakýsi uzel. Více než 300 městských kol je zdarma umístěno na střešní plošině a nabízí navštěvníkům možnost vyzkoušet si dánský způsob městského života, jenž zahrnuje ježdění na kole prakticky kdekoli. Rampy jsou propojeny ve dvou místech. Přichází-li návštěvník zevnitř, může vyjít na střechu, nasednout na kolo a znovu-navštívit výstavu na kole. Venkovní cyklistické cesty totiž sklouzávají dovnitř a běží kolem celé expozice … až se nakonec svezou dolů na plochu Expa. Sekvence událostí-zážitků je seřazena mezi dvěma paralelními fasádami (vnitřní a vnější). Vnitřní je uzavřená a přimykají se k ní různé funkce pavilonu. Šířka se mění, určuje ji program vnitřního prostoru. Vnější fasáda pavilonu je vyrobena z perforované oceli. Ve večerních hodinách se stává interaktivním nástrojem vyzařujícím na kolemjdoucí světlo.

Výstavu je možné vnímat dvěma způsoby: jako pomalou procházku, jež skýtá čas k prohlížení si okolí a jako dynamickou projížďku na kole, při níž město a městský život běží kolem. Stejně jako dánské město i pavilon se nejlépe objevuje chůzí nebo na kole. Tímto způsobem téma pavilonu, jímž je Welfairytales (Welfare + Fairytales; prosperita + pohádky) znovu-uvádí do Šanghaje jízdní kolo jako symbol životního stylu a udržitelného městského rozvoje. Po uzavření letošního Expa může být pavilon přestěhován na jiné místo Šanghaje a sloužit jako centrála (místo k vyzvednutí a odevzdání) zdejších nových městských kol.

„Udržitelný rozvoj je často mylně zaměňován za neoprotestantský přístup. Mnohdy se chybně domníváme, že aby mohl prospět, musí bolet. Nabýváte dojmu, že byste si neměli užít dlouhou horkou sprchu – protože plýtvání takového množství vody není pro životní prostředí dobré. Že byste neměli letět na dovolenou – protože ani letecká doprava prostředí neprospívá. Postupně tak všichni přijímáme názor, že udržitelný život je prostě méně zábavný než normální. Pokud však mají udržitelné projekty v konkurenci uspět, nestane se tak z čistě morálních či politických důvodů – musí být atraktivnější a žádanější než jejich ne-udržitelné alternativy. Projektem dánského pavilonu jsme se pokusili nabídnout hrstku skutečných zážitků ilustrujících, jak může udržitelné město jako Kodaň pozdvihnout úroveň života.“ (Bjarke Ingels, zakladatel kanceláře BIG)

Pavilon tvoří monolitická konstrukce z bíle natřené oceli. Díky tepelně-izolačním vlastnostem obvodového pláště zůstává interiér pavilonu i během horkých šanghajských dní chladivý. Střecha je překryta světle modrou povrchovou strukturou, známou z dánských cyklistických stezek. Uvnitř je podlaha pokryta lehkým epoxidovým materiálem a také zde, v místech, kde objektem projíždějí kola, se objevuje modrá. Vzory perforace na ocelové fasádě odrážejí statické poznatky, jež vyplynuly ze statických testů provedených v měřítku 1:1.

Uprostřed přístavního ostrůvku sedí skutečná Malá mořská víla převezená z kodaňského přístavu. Jako jedna ze tří Andersenových pohádek je v Číně s láskyplností nazývána Tung Shung a čtena snad každým čínským dítětem. Měla by tak představovat gesto kulturního propojení Dánska a Číny. Po dobu, jež bude Malá mořská víla v Šanghaji, bude na jejím původním místě v Kodani instalováno multimediální umělecké dílo od Ai Wei Wei, jež zahrnuje také živý přenos sochy na EXPO.
Na pavilonu spolupracoval také dánský výtvarník Jeppe Hein, který navrhl „sociální lavici“ běžící podél cyklistické trasy, jež se elasticky přizpůsobuje prostředí zapojováním různých funkcí – včetně baru s jídlem a nápoji. Ve výstavních prostorách jsou dále zastoupeny práce Martina De Thuraha a Petera Funcha.

„V návrhu a realizaci dánského pavilonu se vzájemně propojuje široké spektrum oborů jako je architektura, projektování, světelný design či umělecké instalace, a vzniká tak jediný objekt, jež hraje jako dobře vyladěný nástroj.“ (Finn Norkjaer, vedoucí projektu dánského pavilonu pro EXPO 2010 a partner kanceláře BIG)
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tieto EXPA
rk
03.05.10 03:56
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od B.I.G.