Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dvoupodlažní podkrovní byt v Litoměřicích

Autor: Holiš + Šochová architekti | Hynek Holiš, Šárka Holišová Šochová
Generální dodavatel: VLČEK a spol., s.r.o.; Ing. Josef Jedlička
Adresa: ul. Lidická, Litoměřice, Česká republika
Projekt: 2003-04; 2009 Realizace: 2009-10
Užitná plocha: 215 m²

V roce 2003 jsme se jeli poprvé podívat na dvoupodlažní půdní prostory památkově chráněného domu v centru Litoměřic. Krásný prostor s masivní soustavou krovu z 18. století, prozatím netušený obzor pozoruhodné střešní krajiny okolo nás a navíc světlík při štítě nabízející prosvětlení a pobytový prostor ve střechách okolních domů.
V průběhu sedmi let se v závislosti na osobních a finančních možnostech investora program změnil z bytu na kancelářské prostory, aby se po čtyřleté pauze vrátil k původnímu záměru: velkorysý městský podkrovní byt pro pár mladých lidí.
Dispoziční řešení bytu bylo navrhováno tak, aby nebránilo proměnlivým potřebám mladé rodiny. Spodní obytné patro s ložnicí, pracovnou a sociálním zázemím prostorově propojuje otevřený strop nad obytnou částí s horním universálním patrem pro odpočinkové aktivity. Do patra byla vložena atypická sauna s venkovní sprchou ve světlíku s výhledem přes okolní střechy na městskou věž. Pracovna vedle ložnice se může změnit na dětský nebo hostinský pokoj, stejně jako horní patro se může změnit na hernu se dvěma pokoji.
Celý prostor interiéru provází obnažená dřevěná konstrukce krovu a motiv vertikálních treláží umožňujících poloprůhledné členění mezi obývacím pokojem, kuchyní a patrem. Ten odeznívá také treláží na terase ve světlíku při kuchyni, která se v krátkém čase rozplyne do zelené stěny z přísavníku a nabídne svému majiteli venkovní posezení a nečekaný "zelený" výhled z interiéru podkroví. Prkenná podlaha z dubu, bílé stěny, vše. Ostatní už je na majiteli. Nebývalá intuice, vnímavost a inspirativní postoj investora umožnily zvýraznit prostorový koncept interiéru prvky autorského vestavěného nábytku s dominantní nárožní sedačkou.
Příjemný pocit z pohodové spolupráce umocnilo kouzlo Litoměřic, které už svým okolím při příjezdech na kontrolní dny dávalo zapomenout obvyklým starostem spojeným se stavbou.
Projekt
Fotograf
Tomáš Balej
Stavba
Střešní prosklení
Solara s.r.o.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 04.05.10
Návštěvnost: 94402 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Hezké Helča 04.05.10 16:28
Nátěr hynekholis 05.05.10 20:36
Tohle je bydlení Roman 06.05.10 08:50
DOST DOBRY !!! Tatana&David 07.05.10 23:17
Treláž Jindřich Cibulka 08.05.10 16:48
Nádhera! eliška k. 10.10.10 00:27
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.