Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Vestavba půdního bytu na Letné

Autor: Michal Kohout, Viktor Koreis
Adresa: Letná, Praha, Česká republika
Realizace: 2009

Půdní vestavba bytu v pětipodlažním činžovním domě vznikla pod původní sedlovou střechou protnutou v dvorní rovině vertikální hmotou domovního schodiště a přilehlé mansardy. Řešení vestavby vzešlo z požadavku vlastníka vytvořit jednak pohodlný, komfortně vybavený byt, jednak společenský prostor pro vystavení uměleckých objektů. Prostor půdy je proto rozdělen po celé délce objektu do dvou hlavních zón: převýšené, k západu orientované společenské části a do dvou úrovní rozdělené části východní, kde jsou umístěny převážně společensky méně exponované či pomocné prostory.

Otevřená výstavní a pobytová část zabírá spolu s knihovnou celou polovinu půdorysu nižší úrovně bytu a je obrácená k jihu novými ateliérovými okny, opatřenými posuvným mechanismem. Okna se dají v případě zájmu - například za letních večerů - zcela otevřít a poskytují tak komfort pobytu přímo pod hvězdnou oblohou. Otevřené jednoramenné schody vedou na galerii, která je propojena s jídelnou a navazující střešní terasou. Jídelna je pojata jako dřevěná prosklená veranda s neobvyklým výhledem na jinak letenskými činžovními domy skryté panorama východního sektoru Prahy od hřebene Pelctyrolky, přes dolní Holešovice, Libeň až po Karlín a hřbet Vítkova. S jídelnou sousedí prostorná ostrovní kuchyně - na spodní úrovni je umístěn pouze barový pult zabudovaný do skříňové sestavy pod schodištěm. U protilehlé štítové zdi je pracovna alternativně využitelná jako pokoj pro hosty s vlastním hygienickým zázemím.

Na spodní úrovni jsou do východního traktu orientovaného do dvora situovány tři ložnice.  Důsledné oddělení od rušnější společenské části bytu zajišťuje mezilehlé prostory zázemí - šatny, vestavěné skříně, koupelny. Každá ložnice má vlastní bezkonfliktní přístup k hygienickému zázemí. Hlavní ložnice s přilehlým zázemím přitom tvoří malou samostatnou jednotku. Nižší světlá výška těchto prostor kontrastující s převýšenou společenskou částí propůjčuje ložnicím potřebnou intimitu. Hlavní ložnice disponuje malou samostatnou terasou, ložnice dětí jsou vybaveny francouzskými okny. Příjemným doplňkem souboru místností okolo hlavní ložnice je i malý oboustranný krb propojující ložnici se sousední koupelnou. Krb tvoří ostatně jeden z motivů i hlavního pobytového prostoru a ohništěm je na přání klienta vybavena i kuchyně s jídelnou a pobytová terasa.

Celkový koncept bytu se nese v duchu kontrastů:
- velkorysé pojetí hlavního otevřeného prostoru pod zešikmenou uliční částí střechy s ateliérovými okny versus úsporně pečlivé využití prostoru ve dvoupodlažní, do dvora obrácené, soukromé části bytu
- otevřené pojetí společenské části s volně plynoucím prostorem proti uzavřené, soukromí chránící, přívětivě útulné části ložnicové
- tvarově střídmé pojetí stavebních částí interiéru s důrazem na jednoduchý detail, kvalitu provedení i užité materiály vedle starožitného bohatě tvarovaného mobiliáře

Na podlahách je použita masivní bambusová podlaha se sokly zapuštěnými do líce stěn. Kromě cihlového krbu se záměrně přestěrkovanými cihlami je celý interier vymalovaný šedobéžovou barvou tvořící neutrální pozadí pro rozmanité zařizovací předměty a artefakty. Řada interiérových částí má charakter "neviditelných" prvků: dveře v podobě posuvných stěn s pojezdem zapuštěným do podhledu; úložné prostory skryté mezi ateliérovými okny atd.
Koupelně při hlavní ložnici vévodí rozměrná vana inspirovaná motivy z cest po Japonsku, kde se používají vany bez přepadu. Voda odtéka přes okraj do obvodového kanálku krytého  teakovým roštem. Ten kontinuálně pokračuje do navazujícího sprchového koutu.
Odkládací místa v koupelně jsou řešena na vybraných místech dlaždicemi zapuštěnými do stěny vytvářejícími tak funkční 3D efekt povrchu stěn.

Ostatní hygienické místnosti - koupelny a toalety - jsou zpracovány ve varici bambusu, obkladu pískovcového vzhledu v kombinaci s  obkladem z bílého tabulového skla. I zde jsou skříňky skryté do úrovně stěn ze kterých se světlo šíří nenápadou opískovanou částí zrcadla.

Hornímu patru dominuje velkoryse vybavená kuchyň z rustikálně výrazného mahagonu v kombinaci s klidnými lakovanými plochami v barvě stěn a masívní pracovní plochou z umělého kamene. V kontastu ke geometrickému členění a hi-tech vybavení se uplatňuje barový pult z masivní 6cm silné mahagonové fošny s přiznanou krajinou. Ze stejného materiálu, z jednoho kusu dřeva, je vyroben i třímetrový jídelní stůl. Sousední terasa s posuvnými dveřmi umožňuje v teplých dnech rozšíření horního patra o prostor pod širým nebem, na kterém si můžete nerušeně užít grilování pravých amerických steaků v centru Prahy.















Projekt
Fotograf
Robert Žákovič
Stavba
Střešní prosklení
Solara s.r.o.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 07.04.10
Návštěvnost: 52999 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.