Zlínská radnice připravuje obnovu náměstí Míru za stovky milionů

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
21.02.2019 16:25
Zlín


Zlín - Zlínská radnice chystá rekonstrukci náměstí Míru. V první fázi se počítá zejména s vybudováním podzemního parkoviště, novými povrchy, mobiliářem a vytvořením menší kolonády, na níž bude také pódium či místo pro venkovní expozice. V druhé etapě se zvažuje i částečné zastavění prostoru. Obnova náměstí by mohla začít v roce 2022, první etapa by měla trvat asi rok. Projekt si vyžádá stovky milionů korun, řekl dnes novinářům primátor Jiří Korec (ANO). Modernizace se bude s největší pravděpodobností dělat podle návrhu brněnského ateliéru P.P. Architects, který zvítězil ve veřejné anonymní soutěži.


"Dle hodnocení poroty představuje tento návrh nejvhodnější způsob využití řešeného území jak z hlediska rozsahu a rozmístění zástavby, tak s ohledem na vymezení čitelné a využitelné struktury veřejných prostranství," uvedla porota. Do soutěže se přihlásilo 24 návrhů, do druhého kola jich postoupilo šest. Lidé budou moci vidět návrhy na výstavě ve zlínském zámku. Náměstí Míru je přirozeným centrem města, koná se na něm mnoho akcí. Poslední zásadnější změna byla v roce 2001, kdy z náměstí byly odstraněny prodejní stánky.

Na stavbě podzemního parkoviště, které by mohlo mít podle návrhu až 327 míst, by se měli podílet také soukromí investoři, se kterými město jedná. Vjezd a výjezd by měl být z třídy T. Bati v místě dnešních veřejných záchodků. Kvůli parkovišti se bude muset vyhloubit jáma hluboká osm metrů, široká a dlouhá bude 70 metrů.

Město počítá i s úpravami přilehlých ulic Bartošova a Rašínova, jež by se mohly opravit před vybudováním parkoviště. Po jeho dokončení se upraví plochy náměstí a jeho vybavení. Pak by mělo na řadu přijít prostranství před kostelem, odkud by mělo zmizet parkoviště a vzniknout klidová zóna.

Druhá etapa, která počítá se zastavěním části náměstí podél třídy T. Bati, je podle vedení radnice zatím spíše vizí, o níž se bude diskutovat. Podle návrhu by objekt měl vzniknout na konstrukci kolonády. V budově by mohly být kavárny, obchody, kanceláře, vyloučeny nejsou ani byty. Podle náměstka primátora Pavla Brady (ANO) je možná i varianta, že by prostory využil magistrát. S nějakou formou zástavby náměstí počítala podle člena poroty a vedoucí oddělení prostorového plánování magistrátu Ivo Tučka většina soutěžních návrhů. V blízké době je však výstavba domů v této ploše nemožná kvůli platnému územnímu plánu.

Přípravy modernizace náměstí budou podle Tučka trvat rok či dva. V roce 2022 si Zlín bude připomínat 700. výročí první písemné zmínky o městu, počítá se s řadou akcí, obnova náměstí by proto měla začít až po oslavách.
0 komentářů
přidat komentář

Související články