Zastupitelé chtějí, aby byl most v Dobříši prohlášen za památku

Vložil
ČTK
28.01.2020 08:20
Dobříš

Dobříš - Zastupitelé Dobříše na Příbramsku dnes podpořili snahu o prohlášení kamenného mostu přes Pilský potok za kulturní památku. Stavba je ve špatném stavu a krajská správa a údržba silnic ji chce nahradit novým mostem. Okrašlovací spolek Dobříš s demolicí nesouhlasí a inicioval petici za prohlášení mostu za kulturní památku. Ministerstvo kultury se již návrhem zabývá.


Most byl podle petice vybudovaný kolem roku 1830 jako miniaturní replika Karlova mostu v Praze. Předseda okrašlovacího spolku Petr Kadlec upozornil na to, že jde o poslední klasický kamenný most v Dobříši, který vydržel do současnosti. Petici za zachování původního mostu k 7. lednu podepsalo 579 lidí, z toho 255 obyvatel města.

Zastupitelé dnes vyslechli Pavla Vermacha, který návrh na prohlášení za kulturní památku podal na ministerstvo kultury. Podle Vermacha ministerstvo nejdřív návrh předalo k oponentuře Národnímu památkovému ústavu (NPÚ), která trvala zhruba čtvrt roku. Minulý týden NPÚ vydal stanovisko, jímž návrh na prohlášení za památku podpořil. Nyní se má k věci vyjádřit město a vlastník stavby, kterým je Středočeský kraj. Jak dlouho řízení potrvá, není podle Vermacha jasné, bude záležet i na odezvě oslovených účastníků.

Most údajně vznikl na památku tragické události, kdy se s nevěstou Marií Annou Kloibrovou z Českého Krumlova v červnu 1829 v brodu převrhl kočár a dívka se v rozvodněném Pilském potoce utopila. Stavbu zaplatila její rodina. S prosbou o ochranu tohoto místa se lidé obraceli ke svatému Janu Nepomuckému a v souvislosti s tím byla na mostě postavena jeho socha.
0 komentářů
přidat komentář

Související články