Zájem o provozování obnoveného Libušína mají tři firmy

Vložil
ČTK
07.07.2020 20:20
Dušan Samo Jurkovič

Rožnov pod Radhoštěm - Do soutěže o provozovatele chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech a sousedního hotelu Maměnka se přihlásili tři zájemci. ČTK to dnes řekl Jindřich Ondruš, ředitel Národního muzea v přírodě, které objekty spravuje. Libušín by se měl po obnově otevřít letos v létě. Muzeum soutěž vyhlásilo už potřetí.


Zájemci mohli zasílat nabídky do dnešního dopoledne. "Do dneška přišly tři obálky se třemi nabídkami. Nyní je budeme důkladně posuzovat," uvedl Ondruš. Vítěze by chtěl vybrat během několika dní, poté bude následovat další jednání a případně podpis smlouvy. Nájem bude platit na dobu určitou trvající pět let.

Chata Libušín postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče byla od roku 1995 národní kulturní památkou, sloužila jako jídelna. V březnu 2014 však vyhořela, muzeum poté rozhodlo o její obnově. Libušín se otevře na konci července. Podle Ondruše bude na pronajímateli, kdy bude připraven objekt převzít a začít jej provozovat, má na to čas od 1. srpna do 1. října. Libušín se však veřejnosti otevře každopádně, než bude fungovat jako restaurace, budou se v něm konat komentované prohlídky.

V minulých dvou výběrových řízeních na provozovatele zvítězila společnost Tim Hortons Slovakia. Podle dnešního vyjádření zástupce společnosti Miroslava Martinčeka se firma do třetího kola nepřihlásila. Po druhé soutěži vyzvali zástupci této společnosti muzeum, aby uspořádalo nové výběrové řízení. Firma chtěla, aby obsahovalo jiné podmínky v nájemní smlouvě. Navržená smlouva byla podle firmy nevyvážená, umožňovala pronajímateli ukončit nájem bez udání důvodu.

Podle Ondruše však v navržené smlouvě oboustranná možnost ukončení nájmu bez udání důvodu zůstala. "Jako příspěvková organizace ministerstva kultury jsme pod velkou veřejnou kontrolou. Neumím si představit, že bychom vypovídali nájemce, který plní smlouvu. Samozřejmě může nastat zcela opačná situace, kdy ji nájemce neplní a dělá problémy, v tom případě máme nástroj jak situaci řešit," řekl ČTK již dříve Ondruš. Společnost Tim Hortons Slovakia podle něj požadovala ve smlouvě řadu dalších změn, některé z podnětů muzeum do znění nové nabídky zapracovalo.

"Z našich zkušeností, které z gastro byznysu máme, je kvalitní vyvážená smlouva základem zdravého obchodního vztahu. Věřili jsme, že do třetího kola soutěže předloží Národní muzeum v přírodě smlouvu, která bude splňovat tyto atributy, aby byla vyvážená. Bohužel se toto naše přání nenaplnilo, což je hlavním důvodem, proč jsme se do třetího kola soutěže nepřihlásili," uvedl Martinček.

O druhé kolo výběrového řízení mělo zájem 16 subjektů, projekt však podaly jen tři. V první soutěži byli dva zájemci. Muzeum jejich nízký počet odůvodňovalo také tím, že informace o soutěži mohly zájemcům uniknout vzhledem k opatřením souvisejícím s novým typem koronaviru, proto se rozhodlo ji vyhlásit znovu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články