Zájem o část areálu kasáren v Opavě mají zatím čtyři developeři

Vložil
ČTK
16.01.2020 15:35
Opava

Opava - Zájem o střední část areálu bývalých Dukelských kasáren, kde mají vzniknout hlavně byty, mají zatím čtyři developeři. Město i na jejich přání o dva měsíce prodloužilo termín pro předložení nabídek. Původně se mohli zájemci o odkup pozemku hlásit do konce ledna. Novinářům to dnes řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).


"Zatím jsme se čtyřmi developery, kteří se ohlásili, jednali nezávazně. I oni poukazovali, že termín na podání nabídky je pro ně krátký. Chceme dostat opravdu kvalitně zpracované nabídky, proto jsme se rozhodli termín prodloužit," řekl primátor.

Využitím mnohahektarového území se město a jeho představitelé zabývají posledních deset let. Předchozí vedení Opavy už dokonce vybralo developera, který měl volné parcely zastavět a pět historických objektů opravit. Z této spolupráce ale sešlo.

"V části kasáren, kterou chceme prodat, by měly vyrůst především bytové domy. Celkem by zde mohlo být 250 až 300 nových bytů," uvedl primátor. Dodal, že území je s ohledem na blízkost k centru města velmi atraktivní a volné byty Opavě velmi chybí.

Areál kasáren má zhruba 110.000 metrů čtverečních. V jedné části funguje několik firem. Město chce nyní prodat prostřední část velkou 3,5 hektaru. Třetí část, s řadou historických budov, zatím zůstává v majetku města. Pravděpodobně to tak i zůstane. Radnice by budovy chtěla zachovat a vybudovat v nich startovací byty. Nyní vzniká studie.

Původně dělostřelecké kasárny byly postaveny v Opavě v roce 1889. Na stavbě historických budov se podílel městský stavební inženýr, malíř, zakladatel a ředitel Městského muzea v Opavě Moritz Hartel. V době komunistického režimu do areálu ročně narukovalo až 1000 vojáků. Armáda objekty opustila v roce 2007.
0 komentářů
přidat komentář

Související články