Z historické výtopny v Chocni by mohlo být železniční muzeum

Vložil
ČTK
19.10.2018 13:00
Choceň


Choceň - Z budovy bývalé výtopny v Chocni by se mohlo stát železniční muzeum. Historický objekt nebude muset ustoupit výstavbě nadjezdu nad tratí na Týniště nad Orlicí. Expozici chce připravit Klub přátel kolejových vozidel Brno, budova je zatím v majetku Českých drah, které ji nepotřebují. Pardubický kraj by se mohl na odkoupení podílet, řekl ČTK hejtman Martin Netolický.

"Pokud se celá záležitost posune do fáze prodeje, my jako Pardubický kraj můžeme být partnerem. Společnost, která usiluje o to získat tento objekt, má k dispozici dohromady 70 hnacích a tažených vozidel,"
uvedl Netolický.

Výtopna má historickou i technickou hodnotu, byla vybudována v roce 1875. Kvůli její záchraně byl podán podnět k zápisu na listinu technických kulturních památek. Podle Netolického je výhodou její umístění poblíž centra města.

Klub přátel kolejových vozidel Brno je občanské sdružení příznivců železnice, kteří pomáhají k uchování a údržbě historických kolejových vozidel především motorové, ale i parní trakce a k jejich prezentaci na veřejnosti. Klub provozuje řadu strojů, například motorový vůz M 240 0113, přívěsné vozy řady Blm a BDlm, parní průmyslovou lokomotivu BS 200 a další zajímavá vozidla řady 850, 720, 721, 748.5 a 020. Sbírka je v současné době umístěna v Brně na Dolním nádraží a čítá 40 hnacích a 30 tažených vozidel.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
remíza
RG
23.10.18 02:16
zobrazit všechny komentáře