V Praze začne fungovat nová organizace městského developera

Vložil
ČTK
14.02.2020 14:55
Praha

Praha - V hlavním městě začne na jaře fungovat nová pražská příspěvková organizace městského developera. Jejím úkolem bude příprava městských pozemků a území pro bytovou výstavbu v režii města. ČTK to dnes sdělil náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (TOP 09). Praha se dlouhodobě potýká s nedostatečným počtem bytů a rostoucími cenami. Bojovat proti tomu chce mimo jiné také výstavbou družstevního bydlení.


"Naše kroky směřujeme k tomu, aby městský developer začal fungovat během března a dubna jako samostatná příspěvková organizace zřízená městem. Naším cílem je, aby do konce roku na městských pozemcích a projektech pracovalo v této organizaci zhruba osm až deset lidí," uvedl Hlaváček.

V první fázi se bude organizace zabývat takzvaným land-developmentem, kdy bude připravovat městské pozemky a území pro výstavbu bytových domů, a to až do fáze územního řízení. Souběžně s tím vedení Prahy bude u konkrétního projektu rozhodovat, zda bude domy stavět samo město, nebo ve spolupráci se soukromým investorem. "Žádná cesta není vyloučena a bude řešena u každého projektu samostatně, aby výsledek byl optimální," uvedl Hlaváček.

Úkoly, kterými se bude městský developer zabývat, bude muset vždy schválit vedení Prahy. "Do konce tohoto roku počítáme, že by v této organizaci mohlo pracovat osm až 12 lidí, ve výhledu dvou až tří let bude mít maximálně kolem 20 zaměstnanců," sdělil Hlaváček. Developer bude příspěvkovou organizací, to znamená že na svůj chod bude dostávat od měst peníze.

Metropole se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení města chce stále rostoucí ceny bydlení řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizací městských bytů či podpora družstevní výstavby.

Výrazné zrychlení a zjednodušení povolování staveb slibuje i vláda, a to prostřednictvím připravovaného stavebního zákona, který by měl podle jejích plánů platit od roku 2021. Norma má však celou řadu kritiků. Mezi nejčastější výtky patří to, že nahrává developerům a nechrání veřejné zájmy. Podle některých oponentů je protiústavní. Řada odborníků poukazuje také na "příliš rychlé až zběsilé tempo projednávání".
0 komentářů
přidat komentář